15. Maijs 2024 16:41
Jaunumi
Kādam jābūt 21. gadsimta tiesnesim? Par to tiesneši diskutēs Latvijas tiesnešu konferencē 17. maijā

Piektdien, 17. maijā, notiks Latvijas tiesnešu konference, kurā tiesneši no visas Latvijas diskutēs par to, kādam ir jābūt tiesnesim 21. gadsimtā.

Tieslietu padomes priekšsēdētājs Aigars Strupišs norāda: „Tiesu vara, iespējams, ir konservatīvākais no valsts varas atzariem. Vienlaikus, lai nodrošinātu mūsdienu sabiedrības pieprasījumam atbilstošas tiesiskuma garantijas, tiesu varai ir jāseko sabiedrībā notiekošajiem pārmaiņu procesiem un tiem jāpielāgojas. Konferencē plānots palūkoties uz 21. gadsimta sabiedrībā notiekošajām pārmaiņām, kā arī meklēt atbildes uz to, vai un kā ir mainījusies sabiedrība un vai līdzi būtu jāmainās arī tiesnešiem.” 

Konferenci atklās Tieslietu padomes priekšsēdētājs Aigars Strupišs, kurš atskatīsies uz tiesu sistēmas pērn jau paveikto, aplūkos šā brīža aktualitātes, kā arī dalīsies nākotnes vīzijā par tiesu sistēmas attīstības iespējām. Tāpat atklāšanas uzrunas teiks Satversmes tiesas priekšsēdētājs Aldis Laviņš un tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere.  

Konferences pirmajā daļā profesore Zanda Rubene sniegs ieskatu par mūsdienu sabiedrību un tās vajadzībām, kā arī piedāvās skatījumu uz 21. gadsimta tiesnesi, aplūkojot to trīs dimensijās – „tiesnesis ideālais”, „tiesnesis reālais” un „tiesnesis praktiskais”. Eiropas Savienības Tiesas tiesnese profesore Ineta Ziemele pastāstīs, kādas ir 21. gadsimtā izvirzītās prasības Eiropas tiesnesim. Savukārt Tiesnešu kvalifikācijas kolēģijas locekle, senatore Rudīte Vīduša dalīsies ar tiesnešu profesionālās darbības novērtēšanas procesa atziņām un tiesneša profesijas izaicinājumiem. Psihoterapeits Ansis Jurģis Stabingis no apzinātības mācības perspektīvas piedāvās praktisku ieskatu, kā tiesnesim sadzīvot un reaģēt uz augsto amata slodzi un profesijas izaicinājumiem. 

Konferences otrajā daļā tiesneši diskutēs par to, kā rast līdzsvaru starp ideālo, reālo un praktisko tiesnesi? Diskusiju vadīs Augstākās tiesas senatore Veronika Krūmiņa.  

Konferences noslēgumā Latvijas Tiesnešu mācību centra direktore Solvita Kalniņa-Caune pastāstīs par Latvijas Tiesnešu mācību centra darbību un Tieslietu ministrijas konsultante Tieslietu akadēmijas izveidošanas jautājumos Laila Jurcēna informēs par tieslietu sistēmas pēdējo gadu būtiskākā attīstības projekta „Tieslietu akadēmija” virzību. 

Latvijas tiesnešu konference norisināsies Latvijas Nacionālās bibliotēkas telpās (Mūkusalas iela 3, Rīga). 

Latvijas tiesnešu konference tiešraide tiks translēta Tiesu administrācijas YouTube profilā.  

Latvijas tiesnešu konferences darba kārtība un apraksts pieejams šeit.  

Mediju iespējas: Mediju pārstāvjiem, kas vēlas atspoguļot konferences gaitu, jāpiesakās pie Tieslietu padomes sekretariāta padomnieces komunikācijas jautājumos Lanas Mauliņas pa e-pastu Lana.Maulina@at.gov.lv līdz 17. maijam plkst. 8.00. 

Papildu informācija: 

Tiesnešu konference ir tiesnešu pašpārvaldes institūcija, ko ne retāk kā reizi gadā sasauc Tieslietu padome. Konferencē piedalās rajonu (pilsētu) tiesu, apgabaltiesu un Augstākās tiesas tiesneši. Kā viesi uz konferenci aicināti Tieslietu padomes locekļi, Satversmes tiesas tiesneši, Latvijas tiesneši starptautiskajās tiesās un Goda tiesneši. 

Latvijā kopumā ir 519 rajonu (pilsētu), apgabaltiesu un Augstākās tiesas tiesneši. 

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 272 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties