24. Maijs 2024 12:00
Jaunumi
Tieslietu padome apstiprina vadlīnijas tiesas spriedumu rakstīšanai krimināllietās

Piektdien, 24. maijā, Tieslietu padome apstiprināja Augstākās tiesas Judikatūras un zinātniski analītiskās nodaļas izstrādātās vadlīnijas tiesas spriedumu rakstīšanai krimināllietās pirmās un apelācijas instances tiesām. Vadlīniju mērķis ir sekmēt spriedumu kvalitātes paaugstināšanos un nodrošināt visās tiesās vienotu pieeju tiesu spriedumu rakstīšanā.

Vadlīniju mērķis ir sekmēt metodoloģiski un strukturāli vienotu pieeju krimināllietu spriedumu un lēmumu formas izveidei. Ieteikumi spriedumu ievaddaļas veidošanai savā ziņā paredz vienotas sprieduma veidlapas ieviešanu. Mērķis ir panākt, lai ikviens tiesas spriedums kā dokuments tā formas un izkārtojuma ziņā tiktu veidots vienādi neatkarīgi no tiesu apgabala vai konkrētās tiesas.

Sevišķa uzmanība šo vadlīniju tapšanas gaitā tika pievērsta tiesas sprieduma pamatojuma veidošanai saistībā ar pierādījumu vērtēšanas atspoguļojumu. Piemēram, ieteikumos atgādināts, ka pierādījumu (sevišķi liecību) pārmērīgi detalizēta atreferējuma vietā daudz lielāka uzmanība veltāma pierādījumu vērtējumam.

Tieslietu padome uzklausīja Tiesnešu specializācijas darba grupas starpziņojumu par paveikto, izstrādājot tiesnešu specializācijas standartus.

Jau ziņots, ka 2024. gada 19. janvārī Tieslietu padome lēma izveidot Tiesnešu specializācijas darba grupu, lai īstenotu Tieslietu padomes darbības stratēģijas 2021.-2025. gadam noteikto uzdevumu – attīstīt tiesnešu specializācijas standartus. Tiesnešu specializācijas darba grupas sastāvā ietilpst Tieslietu padomes locekle, Rīgas apgabaltiesas tiesnese Ilze Celmiņa un Tieslietu padomes locekle, Rīgas pilsētas tiesas tiesnese Baiba Ozoliņa, kā arī Tieslietu ministrijas valsts sekretāra vietniece tiesu jautājumos Inita Ilgaža.

Tieslietu padome iecēla tiesnesi Inesi Kiršteini Vidzemes rajona tiesas priekšsēdētāja vietnieka amatā.

Tieslietu padome iecēla tiesnesi Gitu Zenfu Zemgales rajona tiesas priekšsēdētāja vietnieka amatā.

Papildu informācija:

Tieslietu padome lēma par tiesu priekšsēdētāju vietnieku iecelšanu, jo līdzšinējām tiesu priekšsēdētāju vietniecēm beidzās amata pilnvaru termiņš.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 272 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties