5. Jūnijs 2024 11:30
Jaunumi
FID arvien lielāku uzmanību vērš uz vietējiem noziegumiem naudas atmazgāšanas jomā

Otrdien, 4. jūnijā, Ministru kabinets pieņēma zināšanai Informatīvo ziņojumu "Finanšu izlūkošanas dienesta 2023. gada pārskats". Jaunākajā Finanšu izlūkošanas dienesta (FID) gada pārskatā atspoguļoti svarīgākie rezultāti finanšu izlūkošanā, sankciju jomā, sadarbībā ar partneriestādēm Latvijā un ārvalstīs, stratēģiskās analīzes jomā, kā arī inovāciju un digitālās transformācijas jomā.

Tāpat 2023. gadā pieņemti vairāki būtiski FID darbību ietekmējoši lēmumi. Viens no tiem – lēmums Latvijai pirmajai pieteikties uz MONEYVAL 6. kārtas novērtējumu. Otrs – uzticēt FID arī sankciju jautājumus, tai kļūstot par galveno iestādi šo jautājumu izpildē.

Pagājušajā gadā FID vadībā arī tapis viens no svarīgākajiem NILLTPF novēršanas jomas dokumentiem – Nacionālais risku novērtējums par laika posmu no 2020. līdz 2022. gadam. Dokuments detalizēti analizē nacionāla līmeņa draudus un ievainojamību, terorisma un proliferācijas finansēšanas risku novērtējumu, kā arī sniedz sektoru risku novērtējumu un risku mazinošus pasākumus.

Iekšlietu ministrijas valsts sekretārs Dimitrijs Trofimovs: “Iekšējās drošības stiprināšanā FID ieņem būtisku lomu.  2023. gadā notikusī pārorientācija no darba ar likvidējamām kredītiestādēm uz darbu ar aktuālajiem riskiem ir arī iekšējas drošības jautājums. Kā liecina FID sniegtie dati, būtiskākus naudas atmazgāšanas draudus šobrīd rada iekšzemē izdarītie noziedzīgie nodarījumi, t.sk. ēnu ekonomika un ar to saistītie noziedzīgie nodarījumi, proti, noziedzīgi nodarījumi nodokļu jomā, akcīzes preču un narkotisko vielu nelikumīga aprite, tostarp kontrabanda un citi noziedzīgi nodarījumi.”

Būtiska FID darbības joma bijusi digitālā transformācija – 2023. gada nogalē noslēgts projekts par mašīnmācīšanās metožu pielietošanu ekonomisko noziegumu identificēšanai. Domāts arī par to, kā turpināt uzlabot un attīstīt sadarbību ar citām tiesībaizsardzības iestādēm – sākts FID projekts “Black-box”, kas nodrošina autorizētiem lietotājiem daļēju piekļuvi FID datu bāzei, tādējādi ļaujot būtiski efektivizēt darbu.

Ar FID 2023. gada pārskatu iespējams iepazīties šeit.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 273 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties