6. Jūnijs 2024 11:12
Jaunumi
Pilnveidots pārskats par tiesu pieteikumiem Satversmes tiesai

Paplašināts un pilnveidots Augstākās tiesas mājaslapā sistematizētais pārskats par vispārējās jurisdikcijas un administratīvo tiesu pieteikumiem Satversmes tiesai. Pārskats izveidots divos veidos – pēc pieteicēja un pēc tiesību jomas.

Skatot pieteikumus pēc pieteicēja, pārskats ir sadalīts trīs apakšsadaļās pēc tiesu līmeņiem, kas iesniegušas pieteikumus. Proti, Senāts, Apgabaltiesas un Rajona (pilsētas) tiesas.

Ja par vienu un to pašu tiesību normu pieteikumus Satversmes tiesā ir iesniegušas vairākas tiesas, turklāt no dažādām tiesu instancēm, konkrētā lieta ir pievienota tikai vienā – augstākajā – tiesu instancē.

Skatot pieteikumus pēc tiesību jomas, lietas ir sadalītas 13 tiesību jomās. Jomu skaits var tikt mainīts atkarībā no tiesu pieteikumu daudzuma par attiecīgas tiesību jomas jautājumiem. Aiz apstrīdētās tiesību normas ir norādīti atslēgvārdi, pēc kuriem ērtāk izprast konkrētās lietas būtību.

Abos pārskata veidos ir ietverta informācija par apstrīdēto normu, tiesas nolēmumu par pieteikumu, Satversmes tiesas informācija saistībā ar šo pieteikumu, kā arī informācija par lietas virzību pēc Satversmes tiesas nolēmuma.

Pēc iespējas ir arī izveidotas hipersaites gan uz tiesu nolēmumiem, ar kuriem tiesas vēršas Satversmes tiesā, gan Satversmes tiesas informāciju, gan tiesu nolēmumiem, ko tiesas pieņēmušas pēc Satversmes tiesas nolēmuma.

Pārskats tiek regulāri papildināts un aktualizēts. Tomēr Augstākā tiesa aicina sekot līdzi jaunumiem un tiesas procesam arī Satversmes tiesas mājaslapā www.Satv.tiesa.gov.lv

 

Papildu informācija

Tiesām ir jāvēršas ar pieteikumu Satversmes tiesā tad, ja tās saskata, ka norma, kas tiesai būtu jāpiemēro, izskatot konkrētu lietu, neatbilst Satversmei vai citai augstāka juridiska spēka tiesību normai. Apkopotā informācija liecina, ka tiesas šo iespēju un vienlaikus arī pienākumu izmantojušas vairāk nekā 150 reizes.

Senāta judikatūrā ir noteikts, ka tiesai vienmēr pēc savas iniciatīvas ir jāveic piemērojamo tiesību normu konstitucionalitātes pārbaude, kā arī jāsniedz savi apsvērumi par pieteicēja argumentiem par pamattiesību ierobežojuma samērīgumu. Ja tiesa konstatē, ka piemērojamā tiesību norma neatbilst Satversmei, tiesai ir pienākums apturēt lietas izskatīšanu un iesniegt pieteikumu Satversmes tiesai.

Lai tiktu nodrošināts procesuālās ekonomijas princips, pienākums iesniegt pieteikumu Satversmes tiesai attiecas uz jebkuras instances tiesu, jo tādējādi strīds tiek atrisināts tajā instancē, kura ir tiesīga izlemt lietu pēc būtības. Pārskatā redzams, ka Senāts Satversmes tiesā vērsies 61 lietā, apgabaltiesas – 32 lietās, rajona un pilsētas tiesas – 55 lietās.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 272 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties