11. Jūnijs 2024 17:07
Jaunumi
Konkurencei padome sniegs metodisko atbalstu publiskajam pasūtītājam konkurences pārkāpumu rezultātā radīto zaudējumu apzināšanai

Ministru kabinets š.g. 11. jūnija sēdē apstiprināja Ekonomikas ministrijas sagatavotos grozījumus Konkurences likumā, kas izstrādāti ar mērķi veicināt publisko pasūtītāju aktīvāku iesaisti zaudējumu atgūšanā, kas tiem radušies organizētajos iepirkumos tirgus dalībnieku īstenoto konkurences tiesību pārkāpumu dēļ.

Līdz ar grozījumiem likumā Konkurences padomei (KP) noteikta jauna funkcija - sniegt metodisko atbalstu publiskajiem pasūtītājiem konkurences tiesību pārkāpuma rezultātā radīto zaudējumu apzināšanā, kā arī to novērtēšanā un aprēķināšanā. Grozījums paredz, ka KP sniegs konsultācijas publiskajiem pasūtītājiem zaudējumu novērtēšanas aprēķinos un aprēķināšanas metodes izvēlē, kā arī nodrošinās atbalstu radīto zaudējumu aprēķināšanā publiskajam pasūtītājam prasības pieteikuma iesniegšanai tiesā.

Vienlaikus likumā ietverti atsevišķi jaunās funkcijas īstenošanas nosacījumi, to nošķirot no administratīvā procesa ietvaros veiktās konkurences tiesību pārkāpumu izmeklēšanas, lai novērstu interešu konflikta riskus. Tas nozīmē, ka jaunā KP struktūrvienība analizēs tikai publiskā pasūtītāja iesniegtu informāciju un tās sniegtajiem atzinumiem, aprēķiniem un konsultācijām būs ieteikuma raksturs. Tāpat noteikts, ka Konkurences padomes priekšsēdētājs īstenos institucionālo padotību pārraudzības formā pār jauno struktūrvienību, neiesaistoties atzinuma sniegšanā un tā saturā pēc būtības.

Kā zināms, lai veicinātu publisko pasūtītāju aktīvāku iesaisti zaudējumu atgūšanā, kas tiem radušies organizētajos iepirkumos tirgus dalībnieku īstenoto konkurences tiesību pārkāpumu dēļ, kā arī piedāvātu attiecīgus atbalsta instrumentus, Ekonomikas ministrija izstrādāja un š.g. 9. janvārī iepazīstināja Ministru kabinetu ar informatīvo ziņojumu “Par īstenojamiem pasākumiem, lai veicinātu aktīvāku publisko pasūtītāju iesaisti zaudējumu atgūšanā, kas tiem radušies organizētajos iepirkumos tirgus dalībnieku īstenoto konkurences tiesību pārkāpumu dēļ”. Atbalstot EM piedāvāto risinājumu, EM sadarbībā ar KP tika uzdots sagatavot grozījumus Konkurences likumā, nosakot KP jaunu funkciju - metodiskā atbalsta sniegšanu publiskajam pasūtītājam konkurences pārkāpumu rezultātā radīto zaudējumu apzināšanai, tai skaitā reglamentējot publiskā pasūtītāja un KP sadarbības kārtību, atbildību un pienākumus zaudējumu atgūšanas procesā.

Detalizēti ar grozījumiem Konkurences likumā var iepazīties Tiesību aktu portālā. Grozījumi likumā vēl jāapstiprina Saeimai.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 272 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties