26. Jūnijs 2024 09:28
Jaunumi
E-lietas portālā var reģistrēties arī ar Tiesu administrācijas izsniegtiem identifikācijas līdzekļiem

Lietas dalībnieks e-lietas portālā var identificēties ne tikai ar kvalificētiem paaugstinātas drošības elektroniskās identifikācijas līdzekļiem, bet, ja tādu nav, arī ar valsts un pašvaldības iestādē izsniegtiem identifikācijas līdzekļiem – lietotājvārdu un paroli. To paredz grozījumi Ministru kabineta apstiprinātajos “E-lietas platformas datu apstrādes noteikumos”, kas ir spēkā jau kopš aprīļa.

Lietas dalībnieks e-lietas portālā www.elieta.lv var autentificēties ar  kvalificētiem paaugstinātas drošības elektroniskās identifikācijas līdzekļiem – eID karti, eParakstu, eParaksts mobile, eIDAS. Ja lietotājam šādu līdzekļu nav, viņš var vērsties tajā tiesā, kurā atrodas viņa lieta, un lūgt izsniegt reģistrācijai nepieciešamo lietotājvārdu un paroli. Personai tiesā jāierodas klātienē.

Tiesa klātienē pārliecinās par personas identitāti un nosūta pieprasījumu Tiesu administrācijai. Tiesu administrācija sagatavo lietotāja rekvizītus piekļuvei e-lietas portālam un nosūta tos tiesai. Tiesa izsniedz lietotāja rekvizītus personai, piemēram, tos izdrukājot.  

Rekvizītus izsniedz uz 24 mēnešiem. Lietotājs sākotnēji izsniegto paroli nomaina septiņu dienu laikā pēc izsniegšanas, pirmo reizi identificējoties e-lietas portālā.

Jāņem vērā, ka, izmantojot šo autentifikācijas veidu, portāla funkcionalitāte ir pieejama skatīšanās režīmā, t.i., var piekļūt savu lietu datiem un dokumentiem, bet nevar iesniegt dokumentus (e-veidlapas, e-iesniegumi).

Augstākajā tiesā šos rekvizītus izsniedz Kancelejas vadītāja Elīna Majore un Kancelejas vadītājas vietniece Anda Eglīte. Lietu dalībniekiem jāvēršas Kancelejā, zvanot pa iekšējo telefonu.

Sekot lietas gaitai nereģistrējoties

Atgādinām, ka e-lietas portālā lietas gaitai var sekot arī nereģistrēti lietotāji. Taču šajā gadījumā būs redzami tikai tiesvedības gaitas pamatdati. Piemēram, kur lieta atrodas, kādi nolēmumi pieņemti, izskatīšanas rezultāts, vai nolēmums stājies spēkā, tiesnešu, kuri skata lietu, uzvārdi.

Lai redzētu konkrētu lietu, šajā gadījumā jāievada lietas nemainīgais numurs, ko piešķir pirmajā instancē. Otrais norādītais meklēšanas veids – pēc pavēstes – attiecas tikai uz pirmo un apelācijas instanci. Senāta tiesvedībai var sekot tikai pēc lietas numura.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 273 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties