31. Jūlijs 2024 14:16
Jaunumi
Nākamā gada budžeta ietvaros tiks stiprināta tiesu vara un palielināts izmaksājamo uzturlīdzekļu apmērs

Ņemot vērā nākamā gada valsts budžeta izstrādes grafiku, Tieslietu ministrija iesniegusi Finanšu ministrijai informāciju par tieslietu sektora prioritārajiem pasākumiem un nepieciešamajiem finanšu līdzekļiem 2025.-2027. gadam. Tieslietu ministrija prioritārajiem pasākumiem, kas vērsti uz valsts iekšējās drošības un tiesu varas stiprināšanu, kā arī bērnu tiesību jautājumu risināšanu, 2025. gadā lūdz novirzīt aptuveni 3,19 milj. eiro un aptuveni 2,14 milj. eiro tiesu prioritārajiem pasākumiem. 

Tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere skaidro: "Tieslietu ministrijas prioritāte nākamā gada budžeta ietvaros paliek skaidra un nemainīga – tā ir mūsu valsts un sabiedrības drošības stiprināšana. Spēcīgas, neatkarīgas tiesu varas nodrošināšana ir valsts iekšējās drošības pamatā, tāpēc nākamā gada budžetā pieprasīti papildu 2,14 milj. eiro, lai stiprinātu  apgabaltiesas un rajonu (pilsētu)  tiesu darbinieku kapacitāti un nodrošinātu tiesu darba nepārtrauktību un pieejamību sabiedrībai, palielinot tiesu darbinieku atalgojumu 6 % apmērā. Vienlaikus arvien lielāku fokusu Tieslietu ministrijas darbā aizņems bērnu tiesību jautājumi, kas atainojas arī budžeta ietvaros – tiks gan palielināts izmaksājamo uzturlīdzekļu apmērs tiem bērniem, kuru vecāki izvairās no uzturlīdzekļu maksāšanas un valsts to dara viņu vietā, gan izveidots pagaidu pakalpojums augsta riska pusaudžiem, lai samazinātu draudus bērnu un jauniešu dzīvībām."

Tieslietu ministrija ir iesniegusi vairākus priekšlikumus ar nozares pasākumiem, finansējumu rodot ministrijas budžeta iekšējās pārdales vai papildu ieņēmumu rezultātā. Piemēram, no nākamā gada Tieslietu ministrija plāno palielināt izmaksājamo uzturlīdzekļu apmēru bērnam līdz septiņu gadu vecumam, sasniedzot 115 eiro ik mēnesi, bet bērnam no septiņu gadu vecuma līdz 18 gadu vecumam un pilngadīgām personām no 18 gadu vecuma līdz 21 gada vecumam, sasniedzot 140 eiro ik mēnesi.

Tāpat no nākamā gada piešķirto finanšu līdzekļu ietvaros Tieslietu ministrija plāno ieviest pagaidu risinājumu – pakalpojumu – augsta riska pusaudžiem, kas izdara noziedzīgus nodarījumus un apdraud sevi, citus, sabiedrību, kas paredz strādāt ar augsta riska pusaudžu cēloņiem, attīstot sociālās prasmes un sagatavotu drošai dzīvei sabiedrībā. Savukārt, lai  veicinātu personas tiesības uz taisnīgu tiesas aizsardzību un valsts garantētu finansiālu atbalstu juridiskās palīdzības saņemšanai, tiks paplašinātas iespējas personām saņemt  valsts nodrošinātās juridiskās palīdzības pakalpojumus.  

Tieslietu ministrija 2025. gada budžetā papildus lūdz 3,19 milj. eiro, lai jau nākamgad varētu pakāpeniski pārņemt no Valsts policijas apcietināto un notiesāto personu konvojēšanas funkcijas. Papildu finansējums nepieciešams, lai Ieslodzījuma vietu pārvalde (turpmāk –  IeVP) spētu pārņemt jauno funkciju, nodrošinot īsākus un elastīgākus konvojēšanas maršrutus, kas samazinās drošības riskus sabiedrībai un ieslodzītajiem. Norādāms, ka funkciju pārņemšanai IeVP nepieciešamas papildu 36 amata vietas (25 amata vietas tiks nodrošinātas Tieslietu ministrijas ietvaros un 11 amata vietas tiks pārdalītas no Iekšlietu ministrijas).

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 274 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties