16. Septembris 2024 09:58
Jaunumi
Tiesā strauji palielinās saņemto patvēruma lietu skaits

Administratīvajā rajona tiesā saistībā ar globālajiem notikumiem pasaulē ir vērojams patvēruma lietu pieplūdums. Pagājušajā gadā tika saņemtas un izskatītas 79 lietas, savukārt šogad deviņos mēnešos saņemtas jau 213 lietas. Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes informācija liecina, ka šo lietu skaits turpinās pieaugt, jo 2023. gadā saņemts trīs reizes vairāk pieteikumu nekā 2022. gadā. Tie vēl nav izskatīti iestādē un līdz ar to nonākuši tiesā. 

Līdz šim, ņemot vērā patvēruma meklētāju centra “Mucenieki” atrašanās vietu, izskatīja Administratīvās rajona tiesas Rīgas tiesu nams. Šajās lietās ir specializējušies 11 tiesneši, kuriem metodisko atbalstu izcelsmes valsts informācijas atlasei nodrošina 1 specializētais palīgs. 

Saistībā ar situāciju uz Latvijas – Baltkrievijas robežas aizturētie patvēruma meklētāji tiek izvietoti arī Daugavpilī, un attiecīgi šīs lietas piekritīgas Rēzeknes tiesu namam. Ir atvērts jauns patvēruma meklētāju centrs Liepnā, kurā izvietoto patvēruma meklētāju lietas piekritīgas Valmieras tiesu namam. 

Administratīvās rajona tiesas priekšsēdētāja Aiga Putniņa: “Ņemot vērā prognozēto lietu pieaugumu, ir nepieciešama apmācība tiesnešiem un tiesnešu palīgiem, kuri līdz šim nav specializējušies patvēruma lietu izskatīšanā. Tas nepieciešams, lai tiesa spētu nodrošināt šo lietu izskatīšanu Patvēruma likuma (49.pantā) paredzētajos saīsinātajos termiņos.”

A.Putniņa atzinīgi vērtē projekta “Tieslietu akadēmija” operatīvo atbalstu, organizējot šodien, 13. septembrī, semināru tiesnešiem un tiesnešu palīgiem “Patvēruma lietu izskatīšanas metodoloģija un aktualitātes”. 

Viens no galvenajiem Tieslietu akadēmijas uzdevumiem ir ne tikai organizēt regulāras plānotās mācības, bet nepieciešamības gadījumā operatīvi reaģēt mainīgos dzīves apstākļos, lai tiesneši būtu gatavi skatīt jebkuras specializācijas lietu.

Tiesneši un viņu palīgi seminārā apguva patvēruma jautājumu regulējuma un izskatīšanas metodoloģiju, uzzināja par patvēruma meklētāju pieteikumu izskatīšanas procesu Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē un ar to saistītajiem izaicinājumiem, dalījās pieredzē, diskutēja un risināja dažādus kāzusus.

Semināru “Patvēruma lietu izskatīšanas metodoloģija un aktualitātes” organizēja Tiesu administrācija projekta (Nr. 6.2.1.3.i0/1/22/I/TM/001) “Tieslietu akadēmija” ietvaros.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 274 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties