3. Oktobris 2024 15:30
Jaunumi
Izstāde Augstākajā tiesā atklāj senatorus kā daudzpusīgas un interesantas personības
Foto no Augstākas tiesas arhīva

Ar izstādes “Senatoru dāvinājumi muzejam” atklāšanu 2. oktobrī Augstākā tiesa sāka ceļu uz atjaunotā Senāta 30 gadu jubileju, ko svinēsim pēc gada – 2025. gada 3. oktobrī.

Šajos gados Senātā strādājuši vairāk nekā 70 senatori. Atmiņas par viņiem paliks ne tikai Senāta nolēmumos, bet arī Augstākās tiesas muzejā. Tā krājumos ir interesanti un vērtīgi bijušo un arī esošo senatoru dāvinājumi, kas liecina par laiku, kurā viņi strādājuši, kā arī par pašiem senatoriem kā daudzpusīgām personībām. Daļa no šiem dāvinājumiem skatāmi izstādē.

Pirmie eksponāti nāk no atjaunotās Latvijas Republikas Augstākās tiesas pirmā priekšsēdētāja Gvido Zemrībo dāvinājumiem – simboliskais priekšsēdētāja zvaniņš, ko viņš 1994. gadā nodeva savam pēctecim amatā Andrim Guļānam, un atjaunotajam Senātam dāvinātais 1918. gada likumu krājums, kurā arī likums par Latvijas Senātu.

Bijušais Augstākās tiesas priekšsēdētājs Andris Guļāns muzejam atstājis vairākus dāvinājumus, izstādē daļa no tiem – fotogrāfija no starptautiskas konferences, kur tiesneši no visas pasaules katrs savā amata tērpā, rakstāmmašīna, kas bijusi viņa darba kabinetā kopš pirmās dienas tiesneša amatā, Latvijas Senāta vēstures grāmatas, dažādi apbalvojumi un arī tēva maks ar Tiesu pils attēlu.

Izstādes eksponāti stāsta par senatoru darbu – te ir 90.-tajos gados Pāvela Gruziņa ar roku rūtiņu kladē veidots Krimināllietu departamenta lietu sadales un izskatīšanas laika grafiks, vairāku senatoru amata apliecības un amata tērpu daļas, īpašas pildspalvas un vēsturiski nozīmīgu tiesu lietu fotogrāfijas. Tāpat skatāmas vairāku senatoru grāmatas – gan juridiskas, gan autobiogrāfiskas ar īpašiem ierakstiem.

Vairāki senatori muzejam dāvinājuši sev nozīmīgus apbalvojumus. Te, piemēram, glabājas un izstādē skatāma Kalvja Torgāna Latvijas Zinātņu akadēmijas Lielā medaļa.

Caur saviem dāvinājumiem senatori atklājas arī kā mākslinieciskas personības – izstādē skatāmas Zigmanta Genca un Jautrītes Briedes gleznas, Viļa Vietnieka dzejas un prozas grāmatas, Pāvela Gruziņa barikāžu laika fotogrāfijas, Veronikas Krūmiņas apgleznota krūze, Zanes Pētersones veidots fotokalendārs u.c.

Izstādē skatāmas lietas, kas saistās ar senatoru Andra Guļāna, Zigmanta Genca, Mārtiņa Dudeļa, Zaigas Raupas, Friča Jaunbelzēja, Rolanda Krauzes, Mārītes Zāģeres, Pāvela Gruziņa, Ilzes Skultānes, Jautrītes Briedes, Veronikas Krūmiņas, Daces Mitas, Valdas Eilandes, Viļņa Vietnieka, Kalvja Torgāna, Marikas Senkānes, Ivara Bičkoviča, Dzintras Baltas, Ināras Gardas, Zanes Pētersones u.c. dzīvi un darbu.

Izstādi “Senatoru dāvinājumi muzejam” Augstākās tiesas apmeklētāji var skatīt tiesas vestibilā. Citiem interesentiem gan izstādes, gan muzeja apmeklējums jāpiesaka Komunikācijas nodaļā. Izstāde būs skatāma līdz nākamā gada oktobrim.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 274 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties