8. Oktobris 2024 10:25
Jaunumi
Aicina piedalīties diskusijā par kriminālatbildības noteikšanu uzņēmumu aizliegtu vienošanos īstenotājiem

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) sadarbībā ar nevalstisko organizāciju “Sabiedrība par atklātību – Delna” aicina Saeimas deputātus, uzņēmējus un citus interesentus piektdien, 11. oktobrī, no plkst. 10.00 līdz 11.30 piedalīties tiešsaistes diskusijā, kurā iesaistītās puses spriedīs par nepieciešamību paredzēt kriminālatbildību par karteļu jeb aizliegtu vienošanos īstenošanu publiskajos iepirkumos.  

Pirms aptuveni mēneša Saeima noraidīja priekšlikumu grozījumiem Krimināllikumā, ar kuriem bija rosināts noteikt kriminālatbildību par uzņēmumu aizliegtām vienošanām, tostarp cenu sarunāšanu, publiskajos iepirkumos. KNAB un vairākas citas atbildīgās institūcijas uzskata, ka par šo smagāko konkurences tiesību pārkāpumu publiskajos iepirkumos būtu jāparedz kriminālatbildība, jo karteļu gadījumā tiek neefektīvi ieguldīti valsts un pašvaldību līdzekļi, kā arī iedzīvotāji nesaņem preces un pakalpojumus par tirgus situācijai atbilstošām cenām. 

Lai publiskajā telpā aktualizētu šādu grozījumu nepieciešamību, KNAB kopīgi ar “Sabiedrība par atklātību – Delna” rīko tiešsaistes diskusiju. Tās laikā iesaistītās puses apskatīs esošo situāciju aizliegtu vienošanos apkarošanas jomā un spriedīs, vai administratīvais sods ir pietiekams instruments, lai atturētu likumpārkāpējus un citas personas no šāda veida pārkāpumu izdarīšanas. Tāpat diskusijā pārrunās, kādi varētu būt ieguvumi, ja tiktu noteikta kriminālatbildība par aizliegtu vienošanos īstenošanu publiskajos iepirkumos.  

Pasākumā piedalīsies KNAB priekšnieka vietniece izmeklēšanas darbību jautājumos Ineta Cīrule, “Sabiedrības par atklātību – Delna” direktore Inese Tauriņa, Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētājs Andrejs Judins, Konkurences padomes priekšsēdētājs Juris Gaiķis, ģenerālprokurors Juris Stukāns, Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektors Kaspars Gorkšs, Ārvalstu investoru padomes Latvijā (FICIL) Godīgas konkurences un publiskā iepirkuma apakšgrupas vadītājs Māris Butāns un zvērinātu advokātu biroja “Sorainen Latvija” Valststiesību, interešu pārstāvības un publisko iepirkumu prakses grupas vadītāja Katrīne Pļaviņa-Mika. Pasākumu vadīs I. Tauriņa.  

Iedzīvotājus aicinām sekot līdzi diskusijai KNAB un “Sabiedrības par atklātību – Delna” sociālā tīkla Facebook kontos.  

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 274 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties