7. Janvāris 2014 15:15
Jaunumi / Līgumsods
Aicina nepiemērot līgumsodus ātro kredītu ņēmējiem
Ekonomikas ministrija un PTAC aicina kredītdevējus nepiemērot līgumsodus patērētājiem, kuru maksātspēju paši aizdevēji nav izvērtējuši vispār vai arī tas darīts nepienācīgi
Evija Trifanova, Leta

Ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts un Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) vadītāja Baiba Vītoliņa aizvadītā gada izskaņā ir nosūtījuši vēstuli tā dēvēto ātro kredītu kompānijām un tos pārstāvošajām asociācijām, aicinot nepiemērot līgumsodus gadījumos, kad patērētāju maksātspēja nav izvērtēta vai tā izvērtēta nepietiekami.

„Protams, ikvienam cilvēkam, ņemot kredītu, pašam arī ir jāapzinās sava spēja kredītu atmaksāt. Tomēr kredītu devējiem ir pienākums objektīvi un rūpīgi izvērtēt klientu maksātspēju, lai pēc iespējas novērstu situācijas, kad patērētāju rīcībā nav pietiekamu ienākumu kredītsaistību pildīšanai. Diemžēl arvien biežāk saņemam patērētāju sūdzības par ātro kredītu kompāniju darbību, kuras nav izvērtējušas cilvēku reālo maksātspēju. Par šiem gadījumiem atbildība jāuzņemas arī pašām kompānijām, nepiemērojot līgumsodus vai nevēršot citas sankcijas pret cilvēkiem, kuri nespēj šīs saistības nokārtot laikā,” uzsver ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts.

Kā "kliedzošākos" piemērus no saņemtajām sūdzībām minami gadījumi, kad patērētājam, kura ikmēneša ienākumi nepārsniedz Ls 130, ir izsniegti vairāk par desmit kredītiem, vai arī patērētājam, kura ikmēneša ienākumus veido invaliditātes pensija Ls 60 apmērā, ir izsniegts 350 latu liels kredīts.

Tāpat PTAC ir vērsies iedzīvotājs, kuram nav nekādu ienākumu, jo ir bezdarbnieks, un nav arī nekāda cita nodrošinājuma, bet, neraugoties uz to, ticis pie 300 latu kredīta.

„PTAC jau iepriekš ir aicinājis nebanku kredītdevējus nākt klajā ar patērētājiem labvēlīgiem risinājumiem, uzņemoties atbildību par savas prakses radītajām negatīvajām sekām. Tomēr 2013. gadā esam saņēmuši jau 63 sūdzības. Analizējot saņemtajās sūdzībās sniegto informāciju, ir secināms, ka kredīta devējs vairākos gadījumos ir piešķīris kredītu, pienācīgi nepārliecinoties par patērētāja spēju kredītu atmaksāt. Tā kā PTAC turpina saņemt sūdzības par šādu parādu atgūšanu, kam papildus piemērotas soda sankcijas, acīmredzot, kredītdevēju līdz šim piedāvātie risinājumi seku likvidēšanai nav pietiekami efektīvi un nozares darbības nenodrošina pietiekamu patērētāju interešu aizsardzību,” norāda PTAC vadītāja Baiba Vītoliņa.

Nenoliedzot patērētāju atbildību pašiem izvērtēt savu spēju kredītu atmaksāt un aizņemties atbildīgi, jāņem vērā, ka patērētājs ir mazāk aizsargātā līgumslēdzēja puse un nav profesionālis kreditēšanas jomā, līdz ar to ne vienmēr izprot savas saistības un iespējamās sekas. Ekonomikas ministrija un PTAC uzskata, ka arī kredītu devējiem ir jāuzņemas atbildība par radītajām negatīvajām sekām, izsniedzot ātros kredītus bez pienācīgas maksātspējas izvērtēšanas, un jāsper solis pretim patērētājam, pārskatot līguma nosacījumus.

Tāpēc Ekonomikas ministrija un PTAC aicina kredītu devējus nepiemērot pret patērētājiem, kuru maksātspējas izvērtēšana notikusi virspusēji, līgumsodu, kā arī nepielietot citus līdzekļus, kuri palielina patērētāja kredīta pamata summas maksājumus, gadījumos, kad patērētāju maksātspēja nav izvērtēta vai izvērtēta nepietiekami.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
LĪGUMSODS
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties