9. Janvāris 2014 15:32
Jaunumi / Valsts pārvalde
Nodod apspriešanai jauno Valsts dienesta likumprojektu

Ceturtdien, 9.janvārī, valsts sekretāru sanāksmē izsludināts un apspriešanai nodots Valsts kancelejas izstrādātais Valsts dienesta likumprojekts. Tas paredz īstenot izmaiņas valsts pārvaldes cilvēkresursu attīstības politikā, attīstot profesionālu un politiski neitrālu valsts dienestu, t.sk., ieviešot vienotus atlases principus visā valsts pārvaldē.

Valsts kancelejas direktora vietniece valsts pārvaldes un cilvēkresursu attīstības jautājumos, Valsts pārvaldes attīstības departamenta vadītāja Eva Upīte uzsver, ka „saskaņā ar likumprojektu turpmāk vienoti atlases principi attieksies ne tikai uz valsts pārvaldē nodarbinātajiem ierēdņiem, bet uz ikvienu valsts pārvaldē strādājošo darbinieku”.

„Šāda prakse pastāv arī citās valstīs, piemēram, Nīderlandē un Lielbritānijā, un stratēģiski šādu nosacījumu ieviešana ļautu ilgtermiņā nodrošināt atklātības standartiem atbilstošu atlases procesu, kā arī – analoģiski kā attiecībā uz augstākā līmeņa vadītāju atlasi – mazinātu korupcijas riskus,” skaidro E.Upīte.

Viņa arī norāda, ka likumprojekts ietver pasākumus cilvēkresursu attīstības politikas īstenošanai, t.sk., koordinētu ierēdņu un darbinieku attīstības programmu valsts pārvaldē, lai nākotnē varētu piedāvāt kompetenču attīstīšanas iespējas talantīgākajiem ierēdņiem un darbiniekiem, piemēram, līderības, stratēģiskās plānošanas, analītiskās domāšanas u.c. kompetenču attīstīšanu.

Likumprojekts arī paredz ieviest mediācijas pakalpojumus dienesta attiecībās, piedāvājot iespēju pusēm rast mierizlīgumu pirmstiesas posmā. Tāpat tas nosaka, ka uz ierēdņu un darbinieku amatiem tiek rīkoti atklāti konkursi, kurus publicē vienuviet – valsts pārvaldes vakanču datu bāzē, kā arī iestāžu mājaslapās. Likumprojekts paredz vēl arī citas būtiskas pārmaiņas.

Jāpiebilst, ka Valsts dienesta likumprojekts ir izstrādāts uz Valsts civildienesta likuma bāzes. Ar likuma spēkā stāšanos spēku zaudēs Valsts civildienesta likums.

Valsts kanceleja jau iepriekš ir uzsvērusi, ka cilvēkresursi ir noteicošais faktors, lai valsts pārvaldē tiktu īstenotas pēc iespējas efektīvākas pārmaiņas, ilgtermiņā attīstot profesionālu un efektīvu pārvaldības modeli, kā to paredz valdības apstiprinātā Cilvēkresursu attīstības koncepcija. Tāpat būtiski izprast, ka efektīvai cilvēkresursu politikas īstenošanai ir nepieciešama arī spēcīga politiskā griba un atbalsts.

Izstrādātais Valsts dienesta likumprojekts ir nākamais būtiskais solis Valsts kancelejas sadarbībā ar augsta līmeņa ekspertiem izstrādātās Cilvēkresursu attīstības koncepcijas īstenošanā. Tas ir pirmais vidēja termiņa plānošanas dokuments šajā jomā. Nekas tamlīdzīgs Latvijā iepriekš nav darīts.

Koncepcija izstrādāta, ņemot vērā praksi citās ES dalībvalstīs un sadarbojoties ar labākajiem cilvēkresursu vadības ekspertiem. Būtiskākie koncepcijas soļi aplūkojami arī Valsts kancelejas izstrādātajā Valsts pārvaldes cilvēkresursu attīstības koncepcijas infografikā.

Valdība Valsts pārvaldes cilvēkresursu attīstības koncepciju atbalstīja 2013.gada 6.februārī, tādējādi paužot atbalstu cilvēkresursu attīstības politikas vīzijai - efektīvai valsts pārvaldei, kas darbojas kā vienots darba devējs un nodrošina uz rezultātu orientētu valsts pārvaldību. Tam pamatā ir profesionāli, motivēti un godīgi valsts pārvaldē nodarbinātie.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
VALSTS PĀRVALDE
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties