3. Marts 2014 11:50
Jaunumi / Situācija Ukrainā
Latvijas valsts augstāko amatpersonu paziņojums par Krievijas iejaukšanos Ukrainā
Pikets pret Krievijas karaspēka ievešanu Ukrainā. 2.martā cilvēki Rīgā, pie Brīvības pieminekļa, pauž atbalstu Ukrainai pēc Krievijas parlamenta 1.marta lēmuma atļaut ievest savu karaspēku Ukrainā.
Ieva Čīka, LETA

Latvijas Valsts prezidenta, Saeimas priekšsēdētājas, Ministru prezidentes un ārlietu ministra paziņojums par Krievijas iejaukšanos Ukrainā.

Latvija stingri iestājas par Ukrainas teritoriālo integritāti un uzskata, ka jebkuri soļi, kas vērsti uz Ukrainas sabiedrības šķelšanu un valsts teritoriālās integritātes apšaubīšanu, ir kategoriski nosodāmi.

Krievijas Federācijas Padomes lēmums atļaut bruņoto spēku izmantošanu Ukrainas teritorijā ir rupjš starptautisko tiesību pārkāpums un klaja iejaukšanās suverēnas valsts iekšējās lietās. Starptautiskajai sabiedrībai nav nemazāko šaubu par to, ka minētais lēmums ir tikai liekulīgs mēģinājums ar juridiskām frāzēm piesegt jau notikušo nelikumīgo bruņoto iejaukšanos Ukrainas teritorijas neatņemamā daļā - Krimā. Krievijas paustie argumenti par šādu bruņoto spēku lietošanu ir pilnībā nepamatoti un klajā pretrunā ar Krievijas Federācijas starptautiskajām saistībām.

Šādi rīkojoties, Krievija grauj starptautiskās drošības sistēmas pamatprincipus. Atgādinām, ka saskaņā ar 1994.gada Budapeštas memorandu par drošības garantijām Ukrainai sakarā ar tās pievienošanos līgumam par kodolieroču neizplatīšanu, Krievija, ASV un Lielbritānija garantē Ukrainas neatkarību, integritāti un drošību. Latvijas sagaida, ka Ukrainas teritoriālā integritāte tiks pilnībā respektēta.

Ukrainas Verhovna Rada ir leģitīmi ievēlēta valsts varas institūcija, un tās pieņemtie lēmumi ir likumīgi un nav apšaubāmi. Krievijas Federācijas atteikšanās no kontaktiem ar Ukrainas likumīgo valdību neliecina par Krievijas vēlmi konstruktīvi, miermīlīgā ceļā risināt izveidojušos situāciju. Situācijas saspīlējums un tās eskalācija, tai skaitā kurss uz atklātām bruņotām sadursmēm un to iespējamie upuri būs uz Krievijas sirdsapziņas.

Latvija aicina starptautisko sabiedrību aktīvi paust stingru atbalstu Ukrainas teritoriālajai vienotībai. Starptautiskajām organizācijām – ANO, EDSO, Eiropas Padomei u.c. ir nekavējoties jārīkojas. Latvija aicina visdrīzākajā laikā situācijas attīstību Ukrainā apspriest ES Ārkārtas Ārlietu Padomē un NATO Ziemeļatlantijas Padomē.

Sirdīs un prātos esam kopā ar Ukrainas tautu!

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
VĒL PAR ŠO TĒMU
SITUĀCIJA UKRAINĀ
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties