4. Marts 2014 16:02
Jaunumi
Eiropas Parlaments pieprasa vairāk aizsargāt apdrošināšanas klientus
Apdrošināšanas polišu pirkšanai turpmāk jākļūst vienkāršākai un drošākai, pieprasa Eiropas Parlaments.
Lita Krone, LETA

Apdrošināšanas polišu pirkšanai turpmāk jākļūst vienkāršākai un drošākai, pieprasa Eiropas Parlaments februāra nogalē pieņemtajos grozījumos direktīvā, kas nosaka informāciju par konsultācijām, kas jāsniedz apdrošināšanas starpniekiem.

Deputāti grozīja noteikumus par dzīvības un nedzīvības apdrošināšanas produktu un pakalpojumu pārdošanu, lai ieviestu līdzīgas informācijas prasības un taisnīgu konkurenci starp apdrošināšanas kompānijām un apdrošināšanas starpniekiem.

Pirms līguma parakstīšanas pircējam būs "godīgā, precīzā un nemaldinošā veidā" jāsaņem standarta informācija par apdrošināšanas veidu, līgumā paredzētajām prasībām, apdrošinātajiem riskiem un neiekļautajiem riskiem, prēmiju maksāšanas veidu un maksājumu ilgumu, kā arī par apdrošināšanas līguma kopīgajām izmaksām, ieskaitot maksu par konsultāciju.

Apdrošināšanas starpniekiem būs jāsniedz informācija par savu identitāti un kontaktinformācija, kā arī jāinformē patērētājs par jebkāda veida interešu konfliktiem.

Dalībvalstis varētu prasīt apdrošināšanas starpniekiem arī atklāt savu atalgojumu, komisijas maksu vai nemonetāru labumu apmēru, ko viņš saņem par starpniecības pakalpojumu sniegšanu.

Visiem apdrošināšanas starpniekiem ir jāreģistrējas savas dalībvalsts atbildīgajās iestādēs. Pārdošanas personālam jābūt labi apmācītam, lai nodrošinātu atbilstību klientu prasībām un vajadzībām.

Apdrošināšanas starpniekiem ir jābūt profesionālās civiltiesiskās atbildības apdrošināšanai vismaz 1250000 eiro apmērā attiecībā uz katru prasību.

Lai pasargātu klientus gadījumos, kad apdrošināšanas starpnieks finansiālu grūtību dēļ nespēj veikt apdrošināšanas prēmiju izmaksu, brokeriem vai aģentiem būs jāizveido garantijas fonds, kura stāvoklim pastāvīgi jābūt 4% līmenī no saņemto ikgadējo prēmiju summas.

Ja apdrošināšanas pakalpojumu piedāvā kopā ar citu pakalpojumu vai palīgproduktu, kas ir daļa no paketes, klientam jāpiedāvā iespēja iegādāties arī atsevišķas paketes daļas un jāsaņem informācija par katra paketes komponenta prēmijām, cenu un informāciju par iekļautajiem apdrošinātajiem riskiem.

Eiropas Parlaments 26.februāra balsojumā pieņēma vienīgi savus grozījumu ierosinājumus, kas būs pamatā tālākām likumdošanas sarunām ar ES ministru Padomi par direktīvas galīgo versiju.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties