6. Maijs 2014 13:38
Jaunumi
Par Satversmes tiesas priekšsēdētāju ievēlē Aldi Laviņu
5
6.maijā par Satversmes tiesas priekšsēdētāju tika ievēlēts Aldis Laviņš.
Foto: Boriss Koļesņikovs

6.maijā par Satversmes tiesas (ST) priekšsēdētāju tika ievēlēts nesen aprīlī par ST tiesnesi ieceltais Aldis Laviņš.

A.Laviņa kandidatūra tikusi izvirzīta uz trešo balsošanas kārtu, jo pirms tam pēc divām vēlēšanu kārtām netika ievēlēti Gunārs Kusiņš un līdzšinējais tiesas priekšsēdētāja vietnieks Uldis Ķinis.

Par A.Laviņu nobalsoja četri, bet pret viņu divi tiesneši. Laviņa kandidatūru sēdē izvirzīja U.Ķinis.

A.Laviņš pēc balsojuma žurnālistiem sacīja, ka papildu balsošanas kārta bija nepieciešama, jo bija spēcīgi kandidāti. Principā ikviens tiesnesis ST varētu būt par priekšsēdētāju un sekmīgi šos pienākumus pildīt.

A.Laviņš atzina: lai arī viņš bija publiski paudis, ka nav gatavs kļūt par priekšsēdētāju, šajā gadījumā bija jābūt fleksiblam. "Situācija tomēr bija tāda, kuru vajadzēja atrisināt – jābūt fleksiblam, kā kurā situācijā reaģēt. Es piekritu kandidēt, un šobrīd būs jāķeras pie darbiem un jāvada ST," izteicās jaunais ST priekšsēdētājs.

Attiecībā uz darbu ST priekšsēdētāja amatā A.Laviņš norādīja, ka ir jāievēro pēctecība un nav šaubu, ka bijušie tiesas priekšsēdētāji Gunārs Kūtris un Aija Branta tiesā iedibinājuši stabilu kārtību. "Šobrīd viens no pirmajiem jautājumiem, kas būtu jāsakārto, ir Juridiskā departamenta iesaiste spriedumu sagatavošanā, jo šis jautājums vēl ir neskaidrs," teica A.Laviņš. Jaunais ST priekšsēdētājs papildināja, ka noteikti tiesneši radīs risinājumu, kā visefektīvāk izmantot jaunizveidoto struktūru.

Jautāts, cik atvērts būsA. Laviņš kā ST priekšsēdētājs, viņš sacīja, ka "sabiedrībai ir jāpaskaidro tas, kas ST ir izspriests", norādot, ka tādā gadījumā caur medijiem ir jāskaidro ST pozīcija konkrētos jautājumos.

Bijušais ST priekšsēdētājs Gunārs Kūtris atzina, ka šāds rezultāts bijis negaidīts, norādot, ka bija domājis, ka spēkošanās notiks starp "divām iepriekš nosauktajām kandidatūrām". "Es pārliecinājos, ka ST ir pietiekami spēcīgi juristi, pirmkārt, kas, kad ir nepieciešams, prot arī atkāpties no kandidēšanas, otrkārt, par tiesas vadītāju ir ievēlēts viens no spēcīgākajiem juristiem," sacīja G.Kūtris.

G.Kūtris gan papildināja, ka viņš vēl šobrīd nevar komentēt, kā A.Laviņam veiksies kā tiesas vadītājam. Viņš pauda, ka tiesas darbā ir jānodrošina pēctecība.

A.Laviņu ST tiesneša amatā 3.aprīlī apstiprināja Saeima.

Tiesneša amata pienākumus viņš pilda kopš 1999.gada. Līdz 2003.gadam A.Laviņš bija Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesas tiesnesis. No 2003.gada līdz 2004.gadam viņš bija Rīgas apgabaltiesas tiesnesis, no 2004.gada līdz 2008.gadam A.Laviņš bija Administratīvās apgabaltiesas priekšsēdētājs, bet kopš 2008.gada – Augstākās tiesas tiesnesis senators Administratīvo lietu departamentā, pēc tam – Civillietu departamentā.

 
 
5 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
No malas
7. Maijs 2014 / 15:23
0
ATBILDĒT
No malas izskatās, ka A. Laviņš pats ir pārsteigts par savu amatu, jo ieguva to kā klasisks kompromisa kandidāts, kad divas pretējas nometnes nespēja ievēlēt savus favorītus - Kusiņu un Ķini.
Varbūt arī labi, ka tā. Jo diezin vai vai miers starp abām nometnēm būtu iespējams, ja kāda no tām būtu ņēmusi virsroku.
Starp citu, A. Laviņš ļoti labi dejo - priekšsēža amatā varēs neformālā ceļā uzlabot saasināto gaisotni, kas valda ST. Vienot, nevis šķelt! :))
Magone
7. Maijs 2014 / 10:15
3
ATBILDĒT
Mani mulsina jau pats fakts, ka Laviņš ir ST tiesnesis. Kur nu vēl ST priekšsēdētājs.
Magone
6. Maijs 2014 / 18:50
4
ATBILDĒT
Cik žēl, ka tā! Nevaru aizmirst Laviņa atsevišķās domas lietā Nr. SKC–11/2010, kas man likās labiem nodomiem bruģēts ceļš uz elli, kā arī parādīja Laviņa neizpratni par īpašuma nodošanas sistēmu lietu tiesībās. Un tagad vadīs ST. Nu ļoti ceru, ka nenāks ārā visādi brīnumi ST spriedumos. Mana favorīte bija tiesnese Kristīne Krūma. Žēl, ļoti žēl.
RĀDĪT VĒL KOMENTĀRUS / 2
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties