30. Maijs 2014 13:01
Jaunumi
Jaunā gāzes balonu aprites un uzraudzības kārtība nosūtīta saskaņošanai uz Eiropas Komisiju

Ekonomikas ministrija ar visām ieinteresētājām pusēm Latvijā – gan nozares nevalstiskajām organizācijām un komersantiem, gan valsts institūcijām – ir saskaņojusi šā gada sākumā izstrādāto jauno gāzes balonu aprites un uzraudzības kārtību un nosūtījusi to saskaņošanai Eiropas Komisijai. Plānots, ka jaunā kārtība stāsies spēkā 2015.gada 1.janvārī, tāpēc aicinām visus nozares komersantus jau savlaicīgi iepazīties ar to un uzsākt gatavošanos uzņēmuma darbībai jaunajos apstākļos.

Jaunā gāzes balonu aprites un uzraudzības kārtība noteikta Ministru kabineta noteikumu projektā „Gāzes balonu aprites, uzraudzības un kontroles kārtība”, kas izstrādāta ar mērķi noteikt atkārtoti uzpildāmu gāzes balonu aprites, uzraudzības un kontroles kārtību, ar gāzes balonu apriti saprotot visas darbības ar gāzes baloniem to uzpildi, uzglabāšanu, transportēšanu, tirdzniecību, gāzes patērēšanu, izlietota gāzes balona nodošanu tā atkārtotai uzpildīšanai vai utilizācijai un citas darbības.

Tā kā gāzes balonu aprites un uzraudzības kārtība ietver prasības atkāroti uzpildāmajiem gāzes baloniem pēc to piedāvāšanas tirgū, tie ir uzskatāmi par tehniskajiem noteikumiem un tie ir jāsaskaņo ar Eiropas Komisiju, lai nodrošinātu godīgu konkurenci ES iekšējā tirgū. EK viedoklis tiek gaidīts līdz šā gada jūlija beigām; ja līdz šim laikam netiks saņemti citu ES dalībvalstu iebildumi vai komentāri par MK noteikumu projektu, Ekonomikas ministrija to virzīs izskatīšanai un apstiprināšanai Ministru kabinetā.

Plānots, ka jaunā gāzes balonu aprites un uzraudzības kārtība stāsies spēkā 2015. gada 1.janvārī, paredzot, ka līdz 2015.gada 28.februārim visiem gāzes balonu tirgotājiem būs jāinformē Patērētāju tiesību aizsardzības centrs par tirdzniecības vietām, kuras piedāvā iegādei vai apmaiņai gāzes balonus.

Detalizēti ar Ministru kabineta noteikumu projektu „Gāzes balonu aprites, uzraudzības un kontroles kārtība” var iepazīties Ekonomikas ministrijas tīmekļa vietnē: http://www.em.gov.lv/em/2nd/?cat=30696.

Gāzes balonu tirgus Latvijā šobrīd funkcionē pēc „pudeļu taras” principa, proti, izlietojot gāzes balonu un nododot to gāzes balonu tirgotājam, pretī tiek saņemts cits uzpildīts gāzes balons. Šāds tirgus modelis gāzes balonu tirgū nav savienojams ar augstu gāzes balonu lietotāju drošības līmeņa nodrošināšanu, jo ir jāņem vērā, ka gāzes balons ir tvertne, kuras iekšienē ir pietiekoši liels spiediens un tā bojājumu vai  nepareizas lietošanas rezultātā var notikt nelaimes gadījums ar letālām un neatgriezeniskām sekām.

Ar jauno regulējumu Ekonomikas ministrija rosina mainīt līdzšinējo gāzes balonu aprites praksi un noteikt godīgus un caurspīdīgus tirdzniecības nosacījumus, tai skaitā atrisināt jautājumu par gāzes balonu īpašumtiesībām, proti, nosakot, ka gāzes balonu apriti veido gāzes balonu tirgotājiem un gāzes balonu lietotājiem piederošie gāzes baloni, tai skaitā nodrošinot, ka katrs apritē laistais gāzes balons ir identificējams. Attiecīgi MK noteikumu projekts nosaka specifiskas prasības katra gāzes balonu apritei ar mērķi ierobežot gāzes balonu ceļošanu no rokas rokā.

Tāpat ir paredzēts, ka visas gāzes balonu tirdzniecības vietas tiks reģistrētas publiskā reģistrā, tādējādi nodrošinot gāzes balonu lietotājiem vienuviet pilnīgu informāciju par legālajiem gāzes balonu tirgotājiem un ierobežojot „pelēkā” gāzes balonu tirgus īpatsvaru. Noteikumu projektā paredzēto prasību uzraudzību un kontroli nodrošinās Patērētāju tiesību aizsardzības centrs, kurš arī reģistrēs gāzes balonu tirdzniecības vietas gāzes balonu tirdzniecības vietu reģistrā, kas būs publicēts centra interneta vietnē: www.ptac.gov.lv.

Papildus MK noteikumu projektā noteikts nepieciešamās informācijas apjoms, kuru gāzes balonu tirgotājam ir jāsniedz gāzes balonu lietotājam vienlaicīgi ar gāzes balona izsniegšanu.

Noteikumu projekta izstrādē aktīvi ir piedalījušās un to saskaņojušas iesaistītās nozares uzņēmēju asociācijas – Latvijas ķīmijas un farmācijas uzņēmēju asociācija, Latvijas Sašķidrinātās naftas gāzes asociācija un Latvijas Gāzes Asociācija, kā arī preču drošuma un patērētāju tiesību uzraudzības un kontroles institūcija Patērētāju tiesību aizsardzības centrs.

Tāpat MK noteikumu projekta redakcija ir saskaņota arī ar citām iesaistītajām ministrijām un institūcijām – Tieslietu ministriju, Finanšu ministriju, Iekšlietu ministriju, Labklājības ministriju, Satiksmes ministriju, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju, Latvijas Darba devēju konfederāciju un Latvijas Brīvo arodbiedrību savienību.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties