8. Jūnijs 2014 07:59
Jaunumi
Tiesībsargs: sadarbībā ar valsts institūcijām ir divas galējības
1

Tiesībsarga biroja sadarbībā ar valsts institūcijām ir divas galējības - Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) un Valsts ieņēmumu dienests (VID), intervijā aģentūrai LETA atzīst tiesībsargs Juris Jansons.

Kā stāsta J.Jansons, ja tiek saņemta iedzīvotāju sūdzība par kādu VSAA lēmumu un tiek secināts, ka ir pieļauta kļūda, VSAA pati to operatīvi novērš, tiesībsargam nav pat jāsāk pārbaudes lieta. Savukārt, ja tiesībsargs norāda VID uz labas pārvaldības trūkumu, ka kādā lietā būtu rūpīgāk jāizvērtē nianses, VID argumentos neieklausās, rīkojas kā represīva iestāde un pat neaptur nodokļa parāda piedziņu gadījumā, ja tiesas pirmās instances spriedums liecina, ka VID ir kļūdījies. Tiesāšanās var ilgt gadus piecus, kuru laikā cilvēks, pret kuru tiek vērsta nodokļu piedziņa, ir izputējis.

No ministrijām Tiesībsarga birojam laba sadarbība ir izveidojusies ar Labklājības ministriju, sevišķi kopš to vada ministrs Uldis Augulis (ZZS), un ar Tieslietu ministriju. Saeimā tiesībsarga teiktajā un sniegtajos atzinumos rūpīgi ieklausās Sociālajā un darba lietu komisijā, Izglītības, zinātnes un kultūras komisijā, kā arī Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijā.

Savukārt ar Finanšu ministriju (FM), pēc tiesībsarga Jansona teiktā, ir "traģiska" sadarbība. Daudzos gadījumos saskarē ar FM esot sajūta, ka šo valsti vada pāris FM ierēdņi ar ministra doto mandātu.

"Nav skaidrs, uz kurieni mēs ejam un ko gribam sasniegt. Dzirdam tikai runas par to, ka mēs neko nevaram atļauties, jo valsts budžetā nav naudas. Tad ir jājautā, kā mūsu valsts vadītāji redz Latvijas tālāko attīstību. Ja mēs neinvestējam bērnos, kuri palikuši bez ģimenes aprūpes, ja neinvestējam izglītībā, nepalīdzam piecelties tiem, kas ir paklupuši," norāda tiesībsargs.

Jautāts, vai piekristu turpināt darbu tiesībsarga amatā, ja tāda iespēja viņam tiks piedāvāta, Jansons atbild, ka pilnīgi noteikti es šādu piedāvājumu apsvērtu. Jansona pilnvaras tiesībsarga amatā beigsies 2016.gada 16.martā. "Vismaz šobrīd es nesaku nē. Es jūtu, ka sabiedrībai mēs esam vajadzīgi un šobrīd Tiesībsarga biroja saliedētais kolektīvs var izdarīt daudzas labas lietas," atzīst J.Jansons,

 
 
1 KOMENTĀRS
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Aldis
9. Jūnijs 2014 / 12:34
0
ATBILDĒT
Nejau tikai VID ta izturās. Ja vienkāršajam CILVĒKAM( bez valsts amatpersonas statusa ), jāsaskarās ar Rīgas Pašvaldības Policijas Ziemeļu Pārvaldes darboņu šucmaniskajām metodēm, kad par fizisko personu tiek slepenim ievākta informacija kas attiecās uz sīs personas privāto dzīvi un sensetīvajiem datiem, lazi slepeni safabricētu administratīvā pārkāpuma materiālu, lai šos iegūtos datus rakstveida publiskotu, tiesi viņu vadoņa Agra Puncuļa tiešā pārraudzībā, ja visi materiāli par šo administratīvā pārkāpuma lietu tiek prettiesīgi noslepenoti no adresāta, ja tiek falsificēti administratīvās lietas materiāli lai zem to aizsega varētu privātpersonu aplaupīt pārmeklēšanas aizsegā, tad tā ir dabīga situāciju. ja VP Rīgas Ziemeļu Iecirkņa kriminālpolicijas darboņi ierosina kriminalprocesu bez pieradījumiem, ja viņi rakstveida izplata fiziskās personas datus iegūtus izmantojot dienesta stavokli, ja izsauc pie sevīm personu bez jebkāda reala un fakstiska pamatojuma pieprasot paskaidrojumus un neuzradot dokumentalu pamatojumu, tikai uz nepārbaudītu skribelējumu oamata, tad arī ta ir normāla paradība procesa kuru tiesi vada viņu fjūrers Čakārnis..... Jo tas tacu notiek taja īpašā statusa teritorijā Rīgas Ziemeļu rajonā... Par tādu sīkumu kā aizturētās personas tiesības jau vispār tur netiek domāts, tieši otrādi - tiek iedots kaut kads 9gadus vecs izraksts no KPL tāpatās kā par to, ka ka iozņemt personai piederošos legālos pasazsardzības lidzekļus var izņemt vienkārsi tapatās, jo tie taču ir lidzīgi kaut kādiem priekšmetiem.... par tadiem sīkumiem,kā par uzraugoša prokurora vārda un uzvārda paziņošanu aizdomās turāmajai personai, tur pat nedoma, jo tas neesot vajadzīgs.... pareizi Lato lapsa publiski pauda : šī ir šucmaniski-policejiski-banditiski mafioza valsteles parvalde !!! Un RPP un VP jau ir tiesi tādas valsteles parvaldes paraugs...
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties