20. Augusts 2014 16:04
Jaunumi
Ar e-tiesvedību cer veicināt tiesiskās informācijas pieejamību un samazināt tiesvedības termiņu
1

Rīt, 21.augustā, valsts sekretāru sanāksmē paredzēts izsludināt Tieslietu ministrijas (TM) izstrādāto informatīvo ziņojumu saistībā ar e-lietas projekta īstenošanu. Ar šo projektu paredzēts nodrošināt e-tiesvedības procesu, veicināt tiesiskās informācijas pieejamību un samazināt tiesvedības termiņus.

Ar e-lietas projektu informatīvā ziņojuma "Par e-lietas projekta īstenošanu Eiropas Savienības 2014.-2020.gada struktūrfondu plānošanas periodā" saturā tiek apzīmēts projektu portfelis, kas vērsts uz kriminālprocesa un administratīvo pārkāpumu procesa elektronizēšanu visos šo procesu posmos galvenajās procesā iesaistītajās iestādēs - tiesu iestādēs, prokuratūrā un izmeklēšanas, kā arī citās iestādēs -, tādējādi palielinot saistītās informācijas pieejamību e-vidē, procesu atklātumu, sekmējot lēmumu objektivitāti un veidojot augstāku uzticamību un sabiedrības izpratni.

Kopumā e-lietas projekta galvenie uzdevumi ietver kriminālprocesa, kā arī administratīvo pārkāpumu procesa materiālu digitalizāciju, materiālu padarīšanu elektroniski pieejamu gan procesā iesaistītajām iestādēm, gan privātpersonām e-pakalpojumu veidā, datu uzglabāšanas un apmaiņas IKT risinājumu pilnveidošana saskaņā ar aktuālajām nozares prasībām un tendencēm.

Ministrija ziņojumā norādījusi, ka e-lietas projekta īstenošana sniegs vairākus ieguvumus uzņēmējdarbības un valsts pārvaldes videi - kriminālprocesa un administratīvo pārkāpumu procesa materiālu lielāka pieejamība, uzlabota procesā iesaistīto iestāžu sadarbība un mazināts administratīvais slogs gan valsts pārvaldes iestādēm, gan privātpersonām un uzlabota kriminālprocesā un administratīvo pārkāpumu procesā izmantojamo informācijas sistēmu funkcionalitāte, kas palielina iesaistīto iestāžu darbības efektivitāti.

E-lietas projekta īstenošanas būtisks priekšnosacījums ir galveno iesaistīto institūciju - Iekšlietu ministrijas (IeM), konkrētāk Valsts policijas, Ģenerālprokuratūras un TM (Tiesu administrācijas) - apņemšanās veikt izmeklēšanas un tiesvedības procesu reformu, pārejot no dokumentu papīra aprites uz elektronisko apriti. Eiropas Savienības fondu finansējums aptver ierobežotu pasākumu kopumu, tāpēc, lai sekmīgi un pilnīgi ieviestu e-lietu Latvijā, būtisks ieguldījums nepieciešams IeM (Valsts policijas) un Ģenerālprokuratūras tehniskajā nodrošinājumā.

E-lietas projektā mērķis ir nodrošināt e-tiesvedības procesu, veicināt tiesiskās informācijas pieejamību un samazināt tiesvedības termiņus. E-lietas projektā tiks attīstīta iespēja ātri un ērti iesniegt tiesā prasības pieteikumu un citus dokumentus, tiks samazinātas pasta pakalpojumu izmaksas, kā arī tiks nodrošināta iespēja lietas dalībniekiem iepazīties ar tiesvedības materiāliem, sekot tiesvedības gaitai, neejot uz tiesu.

Attiecībā uz prokuratūru e-lietas projekta attīstība ir būtisks solis personu un valsts tiesību aizsardzības kvalitātes un efektivitātes paaugstināšanai, palielinot prokurora kompetencē esošu uzdevumu izpildes risinājumu īpatsvaru e-vidē. Savukārt policijai e-lietas projekta īstenošana būtiski samazinātu administratīvo resursu piesaisti, ļautu vienkāršot noziedzīgu nodarījumu izmeklēšanas procesu, samazinātu kriminālprocesa izmeklēšanas izmaksas, kā arī nodrošinātu elektronisku pieejamību e-lietas materiāliem Kriminālprocesa likumā noteiktajām personām visās kriminālprocesa stadijās.

Lai nodrošinātu e-lietas projekta īstenošanas mērķtiecīgumu, nepieciešams IeM sadarbībā ar TM un Ģenerālprokuratūru izstrādāt koncepcijas projektu par Eiropas Savienības fondu darbības programmas "Izaugsme un nodarbinātība" 2.2.1.specifiskā atbalsta mērķa "Nodrošināt publisko datu atkalizmantošanas pieaugumu un efektīvu publiskās pārvaldes un privātā sektora mijiedarbību" kontekstā īstenojamo e-lietas projektu portfeli.

Pēc minētās koncepcijas izstrādes IeM un Ģenerālprokuratūrai nepieciešams izvērtēt nepieciešamās izmaiņas darbības procesos un citus pasākumus, kurus nepieciešams realizēt saistībā ar e-lietas projekta ieviešanu, kā arī aprēķināt minēto pasākumu izmaksas un pieprasīt papildus nepieciešamo valsts budžeta finansējumu IeM un prokuratūrai tehniskā nodrošinājuma iegādei, lai nodrošinātu e-lietas projekta ieviešanu.

 
 
1 KOMENTĀRS
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Magone
20. Augusts 2014 / 19:43
0
ATBILDĒT
Beidzot ieejam 21.gadsimtā arī praktiski!
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties