30. Septembris 2014 12:28
Jaunumi
Apstiprināts Būvniecības valsts kontroles biroja nolikums

Ministru kabineta šā gada 30.septembra sēdē apstiprināts Būvniecības valsts kontroles biroja nolikums. Saskaņā ar jauno Būvniecības likumu, lai uzlabotu valsts kontroli un uzraudzību pār būvniecības procesu, no šā gada 1.oktobra tiek veidots Būvniecības valsts kontroles birojs.

Birojs īstenos uzraudzību pār ēku, kurās vienlaikus plānots uzturēties vairāk nekā 100 cilvēkiem, būvdarbu procesu un pieņems ekspluatācijā minētās ēkas. Biroja izveide nodrošinās plānveidīgu būvju būvniecības un ekspluatācijas kontroli, kā arī neatkarīgu vērtējumu, vienlaikus ļaujot pašvaldībai efektīvāk nodrošināt tās realizēto uzraudzību pār būvniecības procesu citos būvniecības objektos tās teritorijā.

Birojs veiks arī ekspluatācijā nodotu būvju apsekojumus. Pašlaik šādu ēku drošuma jautājums ir tikai īpašnieku ziņā, tomēr pastāv riski, ka būves var ekspluatācijas laikā kļūt nedrošas.

Birojam noteikto funkciju izpildes uzsākšana paredzēta pakāpeniski laika posmā līdz 2016.gadam:

  • 2015.gada 1.janvārī birojs uzsāks publisku ēku ekspluatācijas uzraudzību;
  • 2015.gada 1.jūlijā birojs uzsāks veikt būvdarbu uzraudzību un būvju pieņemšanu ekspluatācijā;
  • 2016.gada 1.janvārī birojs uzsāks būvspeciālistu kompetences novērtēšanu būvekspertīzes specialitātē.

Būvniecības valsts kontroles biroja nolikumā ir noteiktas biroja funkcijas, uzdevumi un kompetence, biroja amatpersonu struktūra, kā arī ar biroja darbības tiesiskuma nodrošināšanas un pārskatu sniegšanas jautājumi. Nolikums paredz, ka biroja finansējumu veido dotācija no valsts budžeta līdzekļiem, kā arī pašu ieņēmumi.

Biroja uzdevums būs:

1) nodrošināt būvdarbu valsts kontroli, veicot šādu būvju būvdarbu kontroli un pieņemšanu ekspluatācijā:

  • tādu jaunu publisku ēku būvniecību un pārbūvi, kurās paredzēts vienlaikus uzturēties vairāk nekā 100 cilvēkiem (turpmāk – publiska ēka),
  • būves, kuru paredzētajai būvniecībai atbilstoši likuma "Par ietekmes uz vidi novērtēšanu" 4.panta pirmās daļas 1.punktam piemērota ietekmes uz vidi novērtējuma procedūra,
  • jaunas būves vai esošu būvju pārbūves, kuru ieceres iesniedzējs ir pašvaldība, ja publisku būvdarbu līguma līgumcena ir 1,5 miljoni eiro vai lielāka;

2) nodrošināt publisku ēku ekspluatācijas uzraudzību;

3) nodrošināt būvniecības informācijas sistēmā iekļautās informācijas pieejamību;

4) informēt kompetences pārbaudes iestādes par būvspeciālistu profesionālās darbības pārkāpumiem;

5) nodrošināt metodisku palīdzību savas kompetences jautājumos;

6) organizēt būvniecības procesā iesaistīto uzraudzības un kontroles iestāžu un nevalstisko organizāciju sadarbību, lai veicinātu būvspeciālistu profesionālās kompetences paaugstināšanu;

7) izskatīt iesniegumus un sūdzības par būtiskiem normatīvo aktu pārkāpumiem būvniecības procesā vai arī gadījumos, kad būve ir radījusi vai var radīt bīstamību vai būtisku kaitējumu personu dzīvībai, veselībai, īpašumam vai videi.

Papildus Birojam noteiktas tādas būtiskas funkcijas kā:

1) būvspeciālistu kompetences novērtēšana un patstāvīgas prakses uzraudzība;

2) būvprojektu un būvju ekspertīzes organizēšana gadījumos, kad būvniecības pasūtītājs ir publisko tiesību juridiskā persona vai tās institūcija, un strīdus gadījumos starp būvniecības procesa dalībniekiem, kad nepieciešams neatkarīgas būvprojekta vai būves ekspertīzes atzinums.

Detalizētāk iepazīties ar Būvniecības valsts kontroles biroja nolikumu var Ministru kabineta tīmekļa vietnē.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties