8. Decembris 2014 13:54
Jaunumi
Šodien Saeimā iesniegts NSL sagatavotais Satversmes grozījumu projekts par tautas vēlētu Valsts prezidentu
3

Šodien Saeimā iesniegts partijas "No sirds Latvijai" (NSL) sagatavotais un vairāku citu parlamentā pārstāvēto partiju deputātu parakstītais Satversmes grozījumu projekts, kas paredz, ka Valsts prezidentu ievēl tauta.

NSL līdere Inguna Sudraba pieļauj, ka izšķiršanās par tautas vēlētu prezidentu nozīmēs arī pilnvaru pieaugumu valsts augstākajai amatpersonai.

Iesniegtās izmaiņas paredz valsts konstitūcijā noteikt, ka "Valsts prezidentu ievēl tauta uz pieciem gadiem vispārīgās, vienlīdzīgās, tiešās un aizklātās vēlēšanās. Valsts prezidenta ievēlēšanas kārtību nosaka sevišķs likums".

Grozījumu projektu Satversmē iesniedza deputāti no NSL, Zaļo un zemnieku savienības, partijas "Saskaņa", Latvijas Reģionu apvienības un nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK, aģentūru LETA informēja NSL konsultante Anrida Stāmere. Viņa skaidroja, ka ZZS deputāts Armands Krauze parakstījies kā Latvijas Zemnieku savienības, nevis kā visas ZZS, pārstāvis.

Priekšlikuma iesniedzēji uzskata, ka ir jāveic grozījumi Satversmē, nosakot, ka Valsts prezidentu ievēl Latvijas tauta, un līdz ar to dodot prezidentam plašākas pilnvaras. Prezidents kļūst atbildīgs par savu rīcību tautas, nevis atsevišķu partiju, priekšā, nepieļaujot tautai nepieņemamu lēmumu īstenošanu.

Sabiedrībā cienīts prezidents var veicināt sabiedrības saliedētību, kā arī kļūt par nozīmīgu tautas interešu aizstāvi, īpaši ņemot vērā ekonomiskos un ģeopolitiskos apstākļus, kādos atrodas Latvija. Saliedēta un informēta sabiedrība, skaidra un sakārtota varas un politiskā sistēma - šie ir tikai daži no pozitīvajiem aspektiem, kas varētu īstenoties, ja tautai būtu iespēja ievēlēt prezidentu, uzskata likumprojekta iesniedzēji.

Latvijas sabiedrība atbalsta tautas vēlēta prezidenta institūcijas ieviešanu, un pēdējos 15 gados socioloģiskās aptaujas liecina, ka vismaz 74% iedzīvotāju atbalstītu priekšlikumu par tautas vēlētu prezidentu, bet šogad piekrišanu šai iecerei pauduši pat 82% iedzīvotāju, pauž NSL konsultante.

Satversmes sākotnējā projektā 1922.gadā bija iecerēts, ka "Valsts prezidentu ievēl tauta uz pieciem gadiem vispārīgās, vienlīdzīgās, tiešās un aizklātās vēlēšanās". Taču, par spīti Satversmes izstrādes komisijas viedoklim, pēdējā Satversmes sapulces lasījumā, aizklāti balsojot ar dažu balsu pārsvaru, šī redakcija netika atbalstīta.

Minētie politiskie spēki ierosinājuši "atgriezties pie mūsu Satversmes tēvu piedāvātās redakcijas", pauž NSL pārstāve.

Iepriekš vairāki 12.Saeimā ievēlētie politiskie spēki pauda atbalstu iniciatīvai par tautas vēlētu prezidentu.

 
 
3 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Baraks Osama
9. Decembris 2014 / 11:38
1
ATBILDĒT
Kas viņiem ir ar to tautas vēlēto prezidentu? Likās jau, ka pēc krīzes smagākā punkta vadonisma idejas no dienas kārtības ir pazudušas... Un kas tie par tautai nepieņemamiem lēmumiem? Arī lietderīgi un pat nepieciešami lēmumi var būt tautai nepieņemami. Ko mēs gribam - proletariāta diktatūru?
Ringolda baisma
9. Decembris 2014 / 11:31
0
ATBILDĒT
Kad neizdevās Sudrabu tautai iesmērēt Saeimas vēlēšanās (t.i., neieguva plānoto vairākumu Saeimā), to tagad darīs ar tautas vēlēta prezidenta palīdzību. Sudraba, Pauls, Ušakovs u. tml. būs galvenie kandidāti. Un cik naudas izgāzīs baltām un melnām priekšvēlēšanu kampaņām! Baismīgi.
Magone
9. Decembris 2014 / 09:14
0
ATBILDĒT
Kaut kāds ārprāts! Cerams, ka Saeima noraidīs.
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties