9. Janvāris 2015 12:47
Jaunumi
VK: Zemessargu kvalitatīva apmācība ir vitāli svarīga valsts drošībai

Valsts kontrole (VK) ir pabeigusi revīziju par valsts budžeta līdzekļu izlietošanas likumību un efektivitāti, nodrošinot Latvijas Republikas Zemessardzes (ZS) darbību.

Valdība ir atbalstījusi finansējuma piešķiršanu ZS attīstībai un kaujas spēju pilnveidošanai – tikai pirmā attīstības posma pasākumiem līdz 2018.gadam tiks piešķirti 69,09 miljoni eiro.

VK rūp ne vien aizsardzības jomai piešķirto līdzekļu likumīgs, bet arī to efektīvs un mērķtiecīgs izlietojums, tāpēc revīzijā VK cita starpā vērtēja, vai ZS ir izveidota ilgtspējīga apmācību sistēma, kas rada priekšnoteikumus nepieciešamo aizsardzības spēju vienotai un sistemātiskai apguvei un minētajam mērķim piešķirto valsts budžeta līdzekļu efektīvam izlietojumam.

ZS ir Nacionālo bruņoto spēku (NBS) sastāvdaļa, un ir paredzēts, ka zemessargu apmācība notiek atbilstoši NBS noteiktajām prasībām.

VK revīzijā ir konstatējusi būtiskas nepilnības līdzšinējā zemessargu apmācību sistēmā, kas var negatīvi ietekmēt ZS mērķu īstenošanu nākotnē. Revīzijā konstatētos trūkumus valsts kontroliere Elita Krūmiņa ir pārrunājusi ar NBS komandieri Raimondu Graubi. NBS komandieris paudis gatavību operatīvi rīkoties, lai situāciju uzlabotu.

Revīzijā konstatētais liecina, ka līdz šim nav bijuši noteikti konkrētā laika posmā sasniedzami zemessargu apmācību rezultāti, bet NBS noteiktās prasības ir ievērotas tikai attiecībā uz zemessargu pamatapmācību. Tāpat zemessargu sagatavošanas kvalitāti ietekmē vienotu apmācību standartu trūkums zemessargu – speciālistu sagatavošanai un NBS noteiktās apmācību secības neievērošana.

Zemessargu uzskaites sistēmas nepilnību dēļ Aizsardzības ministrija aprēķinu veikšanai par ZS darbībai un attīstībai nepieciešamajiem resursiem nevar iegūt faktiskajai situācijai atbilstošu informāciju par zemessargu sastāvu. Tāpat nav pietiekamas informācijas par zemessargu apmācībai nepieciešamajiem resursiem, jo pretēji NBS noteiktajam ZS nav izstrādātas apmācību programmas visiem zemessargu apmācību līmeņiem un nav veikti nepieciešamie aprēķini. Turklāt operatīvi nav pieejama arī informācija par zemessargu militārās sagatavotības līmeni, jo tiesību akti patlaban neparedz zemessargu apmācības rezultātu kvalitātes novērtēšanu.

Revīzijā Valsts kontrole Aizsardzības ministrijai kopumā ir sniegusi astoņus ieteikumus, kuru ieviešana turpināsies līdz 2015.gada 1.decembrim un, kurus ieviešot, tiesību aktos tiks noteiktas prasības informācijas par zemessargiem uzkrāšanai un pasākumi zemessargu apmācības rezultātu kvalitātes novērtēšanai, kā arī tiks izvērtēta ZS štatā esošo zemessargu atbilstība dienestam. Tiks arī izstrādātas un ieviestas apmācību programmas zemessargu – speciālistu sagatavošanai un tiks nodrošināta zemessargu kolektīvās apmācības uzdevumu un mācību satura atbilstība NBS apmācību mērķiem, nosakot arī minēto mērķu sasniegšanai nepieciešamos resursus.

Revīzija ir veikta par periodu no 2013.gada 1.janvāra līdz 2014.gada 30.jūnijam, bet zemessargu apmācību rādītāji vērtēti arī ārpus norādītā laika posma.

Detalizēta informācija par revīzijā konstatēto ir ierobežotas pieejamības (dienesta vajadzībām), jo tā ir saistīta ar valsts drošību.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties