9. Marts 2015 14:53
Jaunumi
Tieslietu padome piekrīt pārdalīt tiesnešu amata vietas AT departamentos
2
Ervīns Kušķis 25.februārī lūdzis viņu atbrīvot no AT tiesneša amata pēc paša vēlēšanās.
Foto: Boriss Koļesņikovs

Tieslietu padome 9.martā piekrita pārdalīt tiesnešu amata vietas Augstākās tiesas (AT) departamentos.

Tieslietu padome šodienas darba kārtībā iekļāva jautājumu par tiesnešu amata vietu pārdali AT Civillietu departamentā un Krimināllietu departamentā, par ko pagājušajā nedēļā lēma AT plēnums.

Tajā tika lūgts divas tiesnešu amata vietas iedalīt Civillietu departamentam. Tādā veidā Civillietu departamentā būtu 17, nevis 15 tiesneši, savukārt Krimināllietu departamentā būtu astoņi tiesneši.

Tiesnese Ināra Garda lūdza atbalstīt šo lūgumu, lai negaidītu 2017.gadu, kad bija plānots palielināt tiesnešu skaitu Civillietu departamentā. Šāda pārdale ir nepieciešama saistībā ar ļoti lielu lietu uzkrājumu Civillietu departamentā.

Tieslietu padome nobalsoja par labu šādai pārdalei, vienam Tieslietu padomes pārstāvim atturoties.

Tieslietu padome šodien spriež un izsaka viedokli par plānotajiem grozījumiem likumā "Par tiesu varu", kas cita starpā paredzēs AT agrāk pastāvējušās Krimināllietu tiesu palātas trīs tiesnešu turpmākās karjeras jautājuma risināšanu uzticēt Tieslietu padomei un Tiesnešu kvalifikācijas kolēģijai.

Saeimas Juridiskais birojs lūdz Tieslietu padomes viedokli par likuma projektā paredzēto regulējumu attiecībā uz AT Krimināllietu tiesu palātas tiesnešiem, kuri pēc Krimināllietu tiesu palātas likvidācijas nav pārcelti darbā Augstākās tiesas Krimināllietu departamentā, kā arī Augstākās tiesas Civillietu tiesu palātas tiesnešu turpmāko karjeru pēc Civillietu tiesu palātas darbības termiņa beigām 2016.gada 31.decembrī.

Ar grozījumiem likumā paredzēts atteikties no līdzšinējās kārtības, kad lēmumu par tiesu palātu tiesnešu pārcelšanu kasācijas instancē pieņēma AT attiecīgā departamenta tiesnešu kopsapulce. Paredzēts, ka noteicošā loma būs Tiesnešu kvalifikācijas kolēģijas pozitīvam atzinumam, bet gadījumā, ja uz vakantajām amata vietām departamentā pretendēs vairāki likvidēto palātu tiesneši, Tiesnešu kvalifikācijas kolēģija pieņems lēmumu par piemērotāko kandidātu.

Saeima pagājušajā nedēļā otrajā lasījumā atbalstīja grozījumus likumā "Par tiesu varu", kas cita starpā paredzēs AT agrāk pastāvējušās Krimināllietu tiesu palātas trīs tiesnešu turpmākās karjeras jautājuma risināšanu uzticēt Tieslietu padomei un Tiesnešu kvalifikācijas kolēģijai. Minētie trīs tiesneši ir Ludmila Poļakova, Jānis Tiltiņš un Ervīns Kušķis, kuri iepriekš strādāja pašlaik likvidētajā AT Krimināllietu tiesu palātā.

Taču Kušķis 25.februārī lūdzis viņu atbrīvot no AT tiesneša amata pēc paša vēlēšanās. Par šo lūgumu vēl būs jālemj Saeimai.

Likuma grozījumi noteiks, ka pēc AT Krimināllietu tiesu palātas darbības izbeigšanas Tieslietu padome pēc AT priekšsēdētāja priekšlikuma, pamatojoties uz Tiesnešu kvalifikācijas kolēģijas pozitīvu atzinumu, vakantajā Krimināllietu departamenta tiesneša amatā pārceļ Krimināllietu tiesu palātas tiesnesi, kas līdz 2014.gada 31.decembrim nav iecelts departamenta tiesneša amatā. Ja uz vienu amata vakanci pretendēs vairāki Krimināllietu tiesu palātas tiesneši, kas saņēmuši pozitīvu atzinumu, kvalifikācijas kolēģija pārcelšanai amatā, pieņemot motivētu lēmumu, virza piemērotāko kandidātu. Uz vakanto AT Krimināllietu departamenta tiesneša amatu var izsludināt konkursu, ja Tiesnešu kvalifikācijas kolēģija nevirza uz šo amatu Krimināllietu tiesu palātas tiesnesi.

Līdzīgs regulējums pieņemts attiecībā uz situāciju pēc AT Civillietu tiesu palātas darbības izbeigšanās. Likumprojekta anotācijā norādīts, ka iepriekšējie grozījumi likumā cita starpā noteica, ka tiks veikta pakāpeniska AT reforma, likvidējot tiesu palātas. AT Krimināllietu tiesu palāta darbojās līdz 2014.gada 31.decembrim, savukārt AT Civillietu tiesu palāta darbosies līdz 2016.gada 31.decembrim.

Līdz ar to no likuma izslēgti pārejas noteikumi, kas iepriekš regulēja kārtību, kādā veidā palātas tiesnesis var kļūt par departamenta tiesnesi.

Iepriekš minētie trīs tiesneši netika pārcelti darbā uz AT Krimināllietu departamentu, un Tieslietu padome aicināja Saeimu viņus pārcelt uz darbu par tiesnešiem Rīgas apgabaltiesā. Taču deputātus nepārliecināja AT Krimināllietu departamenta tiesnešu kopsapulces rīcības pamatojums, nepieņemot pozitīvu lēmumu par pašreizējo divu departamenta vakanču aizpildīšanu ar diviem no minētajiem tiesnešiem. Tāpēc Saeima noraidīja priekšlikumu par šo trīs tiesnešu pārcelšanu darbā uz Rīgas apgabaltiesu.

 
 
2 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
kuzja
10. Marts 2015 / 03:53
1
ATBILDĒT
būs labs papildinājums advokātu rindās :) tas par ervīnu.
Vasja
9. Marts 2015 / 20:27
1
ATBILDĒT
Re ir Augstākās tiesas būtība kā vajag tā izdaram, kauns.
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties