16. Marts 2015 12:56
Jaunumi
Tikai izglītots patērētājs var pieņemt gudru lēmumu!
Tapusi pirmā grāmata Latvijā par patērētāju tiesībām „Patērētāju tiesību aizsardzības pamati".
No Ekonomikas ministrijas arhīva

Katru gadu 15.martā visā pasaulē tiek atzīmēta Starptautiskā patērētāju tiesību diena ar mērķi pievērst uzmanību un aktualizēt visu patērētāju pamattiesības un pieprasīt šo tiesību ievērošanu un aizsardzību.

Ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola uzsver, ka „šogad Starptautiskās patērētāju tiesību dienas kontekstā īpaši vēlamies akcentēt patērētāju tiesības būt infromētiem un izglītotiem, jo šā brīža dinamiskajā ikdienā patērētājiem ir svarīgi pieņemt gudrus lēmumus ik uz soļa. Ņemot vērā e-komercijas popularitāti, arī Eiropas Savienības līmenī esam diskutējuši par digitālā tirgus radītajiem izaicinājumiem un vienojušies par veicamajiem pasākumiem, lai stiprinātu patērētāju aizsardzību un informēšanu”.

Patērētāju tiesību plašākai un detalizētākai izpratnei, aplūkojot, kā patērētāju tiesības ir attīstījušās Latvijā un kā veidojušies to būtiskākie aspekti, tapusi pirmā grāmata Latvijā par patērētāju tiesībām. „Esmu gandarīta, ka to radījis cilvēks ar augstu profesionalitāti, izpratni un pieredzi patērētāju tiesībās – Patērētāju tiesību aizsardzības centra direktore Baiba Vītoliņa,” ar gandarījumu pauž ekonomikas ministre.

Grāmatu „Patērētāju tiesību aizsardzības pamati” autore, Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) direktore B.Vītoliņa atzīst, ka „šīs grāmatas mērķis ir caur manu gandrīz divdesmit gadu pieredzes prizmu patērētāju tiesību jomā sniegt kompleksu un visaptverošu materiālu, kas skaidrotu gan juridiskos, gan ekonomiskos, gan praktiskos principus, kā veidojas patērētāju tiesības un kā tās darbojas praksē, kā tās ietekmē mūs – ikvienu patērētāju, un tirgu kopumā. Ceru, ka šī grāmata būs noderīgs informācijas avots juristiem, ekonomistiem, dažādās jomās studējošajiem, tāpat arī tiem, kas ikdienā saskaras ar praktiskajiem patērētāju tiesību aspektiem – ražotājiem, tirgotājiem, dažādu pakalpojumu sniedzējiem un importētājiem”.

Pašlaik, kad dažādas informācijas apjoms un resursi visapkārt ir netveramā daudzumā, lielākais izaicinājums patērētāju izglītošanā ir sniegt skaidru, saprotamu un koncentrētu informāciju, lai brīdī, kad patērētājam jāpieņem lēmums par kādas preces iegādi vai līguma slēgšanu, viņš zinātu savas tiesības un pienākumus.

Patērētājiem šobrīd ir pieejami dažādi informācijas resursi par patērētāju tiesībām, taču šoreiz īpaši akcentēsim dažus.

  • PTAC mājaslapa www.ptac.gov.lv, kurai šobrīd izveidots jauns vizuālais un funkcionālais veidots, lai iedzīvotājiem un uzņēmējiem sniegtu vēl plāšakas un ērtākas informācijas ieguves iespējas.
  • Eiropas Patērētāju informēšanas centra mājaslapa www.ecclatvia.lv, kā arī mājaslapa www.percgudri.lv, kas ir vērtīgi padomdevēji ikvienam, iepērkoties internetā vai citās Eiropas Savienības valstīs.
  • Mājaslapas www.klientuskola.lv, www.naudasskola.lv, www.finansunedela.lv un www.bankasoc.lv – izsmeļoši informācijas resursi par dažādiem finanšu pakalpojumu veidiem, to pielietojumu, riskiem un atbildību, kas šobrīd ir ļoti aktuāli iedzīvotājiem.
  • Mācību resursi skolotājiem www.naudasskola.lv un www.visc.gov.lv, lai arī bērniem skolā sniegtu pirmās zināšanas patērētāju tiesībās.

Sekojot dinamiskajai ikdienai, e-komercijas attīstībai un informācijas tehnoloģiju straujajai attīstībai, patērētāju tiesību aizsardzības stiprināšanai ir būtiska nozīme. Kā Ekonomikas ministrijas darba aktualitātes patērētāju tiesību aizsardzības jomā šobrīd būtu uzsveramas:

  • grozījumi Negodīgas komercprakses aizlieguma likumā un Reklāmas likumā, lai stiprinātu PTAC un citu uzraudzības iestāžu spēju efektīvi un operatīvi reaģēt uz patērētāju tiesību pārkāpumiem un veikt darbības, lai uzņēmēji ievērotu patērētāju tiesības un vērstos pret būtiskākajiem patērētāju tiesību pārkāpumiem;
  • patērētāju plašākai aizsardzībai finanšu pakalpojumu jomā, strādājam pie normatīvā regulējuma pilnveidošanas nebanku jeb t.s. ātro kredītu jomā, kā arī mājokļu kreditēšanā. Ātro kredītu nozarē plānots noteikt ierobežojumu kredīta līguma noslēgšanai naktīs, gada procentu likmes ierobežojumu, nosacījumus kredīta atmaksas veikšanai pa daļām, kā arī ierobežot nokavējuma procentu pieaugumu. Savukārt, mājokļu kreditēšanā plānots precīzāk noteikt prasības pirms līguma slēgšanas patērētājam sniedzamajai informācijai, patērētāja kredītspējas pārbaudei, gada procentu likmes aprēķinam, kā arī kredīta pirmstermiņa atmaksai.
  • tiek gatavots Patērētāju ārpustiesas strīdu risināšanas likums, kas noteiks kārtību, kādā patērētāji bez vēršanās tiesā var atrisināt jebkuru līgumsiku strīdu ar pārdevēju vai pakalpojuma sniedzēju.
 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties