15. Aprīlis 2015 14:48
Jaunumi
Administratīvo tiesnešu biedrība neatbalsta Ivara Bičkoviča pārvēlēšanu amatā
2

Latvijas Administratīvo tiesnešu biedrība neatbalsta Augstākās tiesas (AT) priekšsēdētāja Ivara Bičkoviča ievēlēšanu uz atkārtotu pilnvaru termiņu, aģentūru LETA informēja biedrības valdes priekšsēdētājs Jānis Neimanis.

Biedru sapulce 20.martā apsprieda AT priekšsēdētāja amata iespējamos kandidātus un bija vienota uzskatā, ka Bičkoviča darbība uz atkārtotu termiņu nav vēlama.

"AT priekšsēdētājam jābūt apveltītam ar vadīšanas prasmēm. Esošais vadības stils nav pieņemams - nav pieņemami, ka vadošos tiesas amatos nonāk tuvi draugi bez atbilstoša konkursa. Tas savukārt ierobežo iespēju prasīt atbildību par paveikto," norādīts biedrības paziņojumā.

Biedrība pauž, ka septiņu gadu laikā lietu uzkrājums Civillietu departamentā ir milzīgs, kas neveicina sabiedrības uzticēšanos taisnīgai tiesai un draud ar valsts atbildību par pārmērīgi ieilgušiem tiesu procesiem. Šo gadu laikā neesot veikti efektīvi personāla pasākumi, lai sniegtu adekvātu atbildi lietu skaita pieaugumam. "Tieši pretēji - veicināts tiesnešu skaita pieaugums Krimināllietu departamentā, kur lietu izskatīšanas termiņi ir visīsākie," pauž biedrība.

AT tiesnešiem nav komandas sajūtas, likvidējamo tiesu palātu tiesneši tiek pretnosatīti pārējiem un tiesnešu sadarbības potenciāls nav izmantots, uzskata biedrībā.

Pēc biedrības domām, AT priekšsēdētājam jābūt redzējumam un vīzijai gan par AT, gan par tiesu sistēmu kopumā, jābūt tās līderim. Gan tiesneši, gan sabiedrība pamatoti saista AT priekšsēdētāja darbību ar visu tiesu sistēmu. "Esošā darbība Tieslietu padomes vadītāja amatā norāda, ka šāda stratēģiska redzējuma un līdera kvalitātes priekšsēdētājam nav. Tieslietu padome līdz šim ieslīgusi sīkumos, rīkojas "post factum" pēc Tieslietu ministrijas vai Saeimas Juridiskās komisijas ierosinājumiem. Nav mērķtiecīgas darbības tiesu sistēmas veidošanā," pausts paziņojumā.

Tāpat, pēc biedrības domām, AT priekšsēdētājam ir jāspēj skaidri komunicēt ar sabiedrību, jāatbild uz tās pamatotiem pieprasījumiem. "Diemžēl sabiedrībā palicis iespaids, ka tiesneši ir savrupi un noslēgti, kuri norobežojas un aizsargā tos, kas rīkojušies negodprātīgi. Tiesas autoritātes trūkums ietekmē ikvienu tiesnesi - priekšsēdētājs nav aktīvi iesaistījies sabiedrības šaubu kliedēšanā, skaidrojot un aktīvi iesaistoties tiesnešu dienesta uzraudzības procesos," norāda biedrība.

Kā ziņots, AT priekšsēdētāja amatam kā kandidātus AT struktūrvienības pieteikušas pašreizējo priekšsēdētāju Ivaru Bičkoviču un kādreizējo AT priekšsēdētāju, Administratīvo lietu departamenta tiesnesi Andri Guļānu.

 
 
2 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Magone
16. Aprīlis 2015 / 10:23
1
ATBILDĒT
Vienmēr esmu uzskatījusi, ka administratīvie tiesneši ir visprogresīvākie un zinošākie. Kārtējo reizi par to pārliecinos. Bičkovičam nav vietas Tieslietu sistēmā, kur nu vēl AT vadībā. Mans iesniegums par tiesneša R.B. atcelšanu no amata stāv uz Bičkoviča galda jau no pagājušās vasaras. Vēl nekāds lēmums nav pieņemts.
Jurčiks > Magone
16. Aprīlis 2015 / 13:09
0
ATBILDĒT
Un kas liek domāt, ka ķēķa laiku AT priekšnieks būs par milimetru labāks nekā tagadējais?
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties