7. Maijs 2015 10:59
Jaunumi
Deputāti atbalsta grozījumus Komerclikumā
1

Deputāti atbalsta grozījumus Komerclikumā ar mērķi atvieglot uzņēmumiem pamatkapitāla pārreģistrāciju uz eiro un dalībnieku reģistra pirmā nodalījuma iesniegšanu.

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas 2015.gada 6.maija sēdē deputāti atbalstīja grozījumus Komerclikumā, kas paredz viena dalībnieka sabiedrībām ar ierobežotu atbildību (SIA) automātisku pamatkapitāla pāreju no latiem uz eiro (denomināciju), ja sabiedrība līdz 2016.gada 30.jūnijam neiesniegs izmaiņām nepieciešamos dokumentus. Šādā gadījumā viena dalībnieka SIA varēs izvēlēties neveikt pamatkapitāla denomināciju, atstājot šo jautājumu Uzņēmumu reģistra kompetencē. Vienlaikus izmaiņas Komerclikumā paredz, ka aktuālo sabiedrības dalībnieku reģistru viena dalībnieka SIA varēs iesniegt kopā ar citām izmaiņām. Jāatgādina, ka pašreizējā Komerclikuma redakcija nosaka prasību visām līdz 2015.gada 30.jūnijam komercreģistrā reģistrētajām SIA Uzņēmumu reģistrā iesniegt aktuālo dalībnieku reģistru.

Saeima iepriekš norādītās izmaiņas Komerclikumā pirmajā lasījumā atbalstīja 2015.gada 7.maijā parlamenta sēdē. Jāatgādina, ka izstrādātie grozījumi Komerclikumā paredz būtiski samazināt administratīvo slogu viena dalībnieka SIA jeb aptuveni 80% no visiem subjektiem, uz kuriem attiecināmas izmaiņas par pamatkapitāla pārreģistrāciju eiro un prasības saistībā ar dalībnieku reģistra pirmā nodalījuma iesniegšanu.

Komerclikuma pašreizējās redakcijas prasību nepieciešamība

Dažkārt uzņēmēji neizprot, kāpēc pamatkapitāla pārreģistrācija uz eiro nav notikusi automātiski 2014.gada 1.janvārī, kad Latvija pievienojās eirozonai. Jāņem vērā, ka šis process nav tikai automātiska skaitļu izteikšana eiro valūtā. Veicot matemātiskos aprēķinus, nedrīkst aizmirst par dalībniekiem piederošo daļu proporcionalitāti, kas nedrīkst mainīties, pašiem ir jālemj arī par to, ko darīt ar atlikumu, kas būs radies pēc pamatkapitāla pārrēķināšanas uz eiro, kā arī jāgroza iekšējie dokumenti, ko ir tiesīgs darīt tikai pats uzņēmējs.

Lai ierobežotu reiderisma gadījumus un aizstāvētu Latvijas uzņēmēju tiesības 2013.gada 1.jūlijā, tika pieņemti Komerclikuma grozījumi nosakot, ka turpmāk visām SIA Uzņēmumu reģistrā būs jāiesniedz dalībnieku reģistra nodalījums. Nodalījums ir dokuments, kuru veido vienā reizē izdarīto ierakstu kopums, kas atspoguļo pilnu aktuālo dalībnieku sastāvu, savukārt dalībnieku reģistrs ir šo dokumentu kopums. Dalībnieku reģistrs tiek papildināts ar jaunu nodalījumu ik reizi, kad ir notikušas izmaiņas dalībnieku sastāvā, piemēram, daļas tikušas atsavinātas, palielināts / samazināts pamatkapitāls, mainījušās ziņas par dalībniekiem.

Kāpēc izmaiņas piemērojamas tikai viena dalībnieka SIA?

Domājot par uzņēmēju interesēm, Uzņēmumu reģistrs sadarbībā ar Tieslietu ministriju, izstrādāja grozījumus Komerclikumā, kuri paredz atvieglot viena dalībnieka SIA Komerclikuma prasību izpildi.

Izmaiņu Komerclikumā attiecināšana uz viena dalībnieka SIA pamatojama ar to, ka šādām SIA ir būtiski mazāki denominācijas riski salīdzinājumā ar vairāku dalībnieku SIA. Atbilstoši Euro ieviešanas kārtības likumam pamatkapitāla denominācijā ir jāievēro divi pamatprincipi: 1) proporcionalitātes saglabāšana starp dalībniekiem; 2) pamatkapitāla izmaiņu minimizēšana. Ņemot vērā, ka viena dalībnieka SIA ir tikai viens dalībnieks, šādā gadījumā nav iespējami proporcionalitātes principa pārkāpumi. Viena dalībnieka SIA gadījumā nav arī aktuāls jautājums par pasākumiem mazākumdalībnieku tiesisku interešu aizsardzībai.

Līdzīga situācija ir arī saistībā ar Komerclikuma grozījumiem, kas spēkā stājās 2013.gada 1.jūlijā. Šie, tā dēvētie antireiderisma grozījumi, nosaka vairākus gadījumus, kad paraksti uz kapitālsabiedrības pieteikuma un tam pievienotajiem dokumentiem ir apliecināmi notariāli. Vienlaikus jānorāda, ka viena dalībnieka SIA pastāv arī mazākas iespējas iekšējām konfliktsituācijām, jo nav iespējami dalībnieku savstarpējie strīdi. Tādejādi SIA, kurām ir viens dalībnieks, nav saskatāmi tādi reiderisma riski, kādi pastāv vairāku dalībnieku SIA attiecībā uz dalībnieku reģistra noformējumu.

Uzņēmumu reģistrs aicina laikus iesniegt dalībnieku reģistra nodalījumu un veikt pamatkapitāla pārreģistrāciju uz eiro

Komerclikuma pašreizējā redakcija nosaka SIA līdz 2015.gada 30.jūnijam iesniegt Uzņēmumu reģistrā aktuālo dalībnieku reģistru, vienlaikus līdz 2016.gada 30.jūnijam Uzņēmumu reģistrā jāiesniedz ar pamatkapitāla pārreģistrāciju uz eiro saistītie dokumenti.

Jaunie Komerclikuma grozījumi paredz šo procesu atvieglot viena īpašnieka SIA, līdz ar to pārējās SIA tiek aicinātas laikus iesniegt minētos dokumentus, izvēloties ērtāko iesniegšanas veidu – personīgi Uzņēmumu reģistrā, elektroniski ar e-pasta starpniecību vai portālā www.latvija.lv.

 
 
1 KOMENTĀRS
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Zane
11. Maijs 2015 / 13:47
0
ATBILDĒT
Tatad - viena dalibnieka SIA shobrid shai jautajuma var neko nedarit - uz eiro jau japarnomine un dalibnieku saraksts arii nav jaiesniedz??!!
viss ir izlemts?
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties