10. Novembris 2015 15:42
Jaunumi
Advokāti aicina nodot viņu pārziņā maksātnespējas administratoru jomu
1
Advokātu padomes priekšlikumu attiecībā uz maksātnespējas administratoriem šodien preses konferencē izklāstīja LZAP locekļi Saulvedis Vārpiņš un Andris Rukmanis.
Evija Trifanova, LETA

Latvijas Zvērinātu advokātu padome (LZAP) ir sagatavojusi likumprojektu, kas paredz, ka LZAP kļūst par maksātnespējas procesa administratoru profesionālo organizāciju, kura pārņem līdz šim Administratoru asociācijas veiktās funkcijas, tādējādi nodrošinot gan maksātnespējas jomas reputācijas jautājumu sakārtošanu, gan arī pielīdzinot Latvijā spēkā esošās maksātnespējas norises un uzraudzības normas Eiropas attīstītāko valstu, piemēram, Somijas un Vācijas, modelim.

“LZAP priekšlikums nodrošinās Eiropas efektīvākās prakses ieviešanu maksatnespējas jomā arī Latvijā, jo tieši šāda sistēma veiksmīgi funkcionē Vācijā un Somijā, kura Pasaules Bankas ikgadējā valstu konkurētspējas pētījumā Doing Business ierindojas pirmajā vietā maksātnespējas jautājumu risināšanā. Advokāti var būt tikai personas ar labu reputāciju, līdz ar to uzņemšana advokatūrā būs reāls filtrs administratora amata pretendentiem, un tieši šis aspekts ir būtisks visai Latvijas sabiedrībai,” uzsver LZAP padomes loceklis Andris Rukmanis.

Atbilstoši LZAP izstrādātajam likumprojektam LZAP apmācītu un sertificētu administratora amata pretendentus, organizētu profesionālās kvalifikācijas pilnveidi, īstenotu atkārtotu sertificēšanu, uzturētu izsniegto, pagarināto, anulēto, apturēto, izbeigto sertifikātu un sertifikātu dublikātu reģistrus, kā arī izbeigtu un apturētu administratoru sertifikātu darbību, un tos anulētu. Turklāt pretēji patlaban spēkā esošajam normatīvajam regulējumam, kas maksātnespējas administratoriem pieļauj brīvu izvēli – būt vai nebūt profesionālās organizācijas Administratoru asociācijas biedriem – LZAP izstrādātais modelis, tāpat kā Somijā un Vācijā, paredz visu administratoru obligātu iekļaušanos LZA kolēģijā un iestāšanos advokatūras rindās.

Arī LZAP padomes loceklis Saulvedis Vārpiņš izceļ LZAP lielo pieredzi advokātu profesionālās apvienošanas un uzraudzības jautājumos: “Administratoru uzraudzība noritēs atbilstoši advokātu uzraudzības standartiem, piemērojot jau vairāk nekā 90 gadu funkcionējošu un sevi pierādījušu disciplināratbildības un profesionālās ētikas uzraudzības sistēmu.”

Vienlaikus, ņemot vērā to administratoru intereses, kas nav zvērināti advokāti, LZAP likumprojekts paredz pārejas periodu, nosakot, ka administratoriem, kuriem sertifikāti izsniegti līdz 2016.gada 1.janvārim, prasība par atbilstību advokāta statusam piemērojama no 2021.gada 1.janvāra.

LZAP piedāvātais risinājums ir alternatīva valsts amatpersonas statusa noteikšanai maksātnespējas procesa administratoriem, jo tas nevis apgrūtinās maksātnespējas procesu norisi un izkropļos sistēmu, bet gan ļaus procesiem notikt atbilstoši biznesa principiem un standartiem. 2015.gada 4.septembrī Ziemeļvalstu-Baltijas valstu advokatūru vadītāju konference pieņēma rezolūciju, uzsverot, ka personas, kura veic advokāta profesionālo darbību, pielīdzināšana valsts amatpersonai ir rupjš starptautisko cilvēktiesību, konstitucionālo tiesību un Eiropas Savienības advokāta profesijas pamatprincipu hartas pārkāpums.

 
 
1 KOMENTĀRS
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Name
11. Novembris 2015 / 19:13
0
ATBILDĒT
Vai krievu vārds "bezpriģelis" to labi raksturotu? Ja jā, tad tas tik būtu bezpriģelis ...
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties