17. Decembris 2015 11:55
Jaunumi
Zvērināti advokāti piedāvā ātru procedūru negodprātīgo administratoru atcelšanai
1

Latvijas Zvērinātu advokātu padome (LZAP) ir izstrādājusi detalizētus priekšlikumus grozījumiem Maksātnespējas likumā, lai maksātnespējas procesa administratoru sertifikāciju un uzraudzību varētu īstenot zvērinātu advokātu profesionālās organizācijas institūcijas. Saskaņā ar šiem priekšlikumiem negodprātīgo maksātnespējas administratoru atcelšana ar tiesas nolēmumu kļūs par ātru un efektīvu procedūru.

Saskaņā ar LZAP priekšlikumiem par maksātnespējas administratoriem varēs strādāt advokāti ar labu reputāciju un atzītu papildu kvalifikāciju maksātnespējas jomā, un viņu sertifikāciju un uzraudzību nodrošinātu LZAP un Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģijas institūcijas. Kreditors, parādnieks vai parādnieka pārstāvis sūdzību par administratora lēmumu vai rīcību konkrētā maksātnespējas procesā iesniegtu tieši tiesai, kuras pienākums būtu to izskatīt 15 dienu laikā un ar galīgu nolēmumu uzreiz izšķirt, lemjot arī par administratora atcelšanu.

Kreditoru prasījumu strīdi tiktu izlemti maksātnespējas lietā, nepieļaujot situāciju, ka kreditora sūdzība tiek atstāta bez izskatīšanas, liekot celt prasību vispārīgā kārtībā. Saņemot sūdzību par administratora lēmumu saistībā ar kreditora prasījuma noraidīšanu vai atzīšanu, tiesnesim jautājums būs jāizskata pēc būtības un jāizlemj – ir vai nav parādnieks parādā. LZAP piedāvājums paredz atteikšanos no maksātnespējas lietu izskatīšanas teritoriālā principa, atstājot to spēkā tikai attiecībā uz iesniegšanu. Maksātnespējas lietu maksimāli ātru nodošanu izlemšanai mazāk noslogotā tiesā veicinātu maksātnespējas lietu elektronisks formāts – LZAP uzskata, ka maksātnespējas lietai tiesā jābūt elektroniskai un šādā formātā pieejamai visiem lietas dalībniekiem.

LZAP kļūstot par maksātnespējas procesa administratoru profesionālo organizāciju, Latvijā spēkā esošās maksātnespējas norises un uzraudzības normas tiktu pielīdzinātas Eiropas attīstītāko valstu, piemēram, Somijas un Vācijas, modelim. Vienlaikus, ņemot vērā to administratoru intereses, kas nav zvērināti advokāti, LZAP likumprojekts paredz pārejas periodu, nosakot, ka administratoriem, kuriem sertifikāti izsniegti līdz 2016.gada 1.janvārim, prasība par atbilstību advokāta statusam piemērojama no 2021.gada 1.janvāra.

 
 
1 KOMENTĀRS
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Magone
17. Decembris 2015 / 16:44
0
ATBILDĒT
Kāds ārprāts!
Advokāti ar labu reputāciju...Jau tagad advokātu saimē ir pilns ar advokātiem "ar labu reputāciju", no kā es secinu, ka vārds "reputācija" daudziem advokātiem ir tukša skaņa.
Tiesnesis ar galīgo nolēmumu atceļ administratoru, tiesnesis nolemj , vai kreditors ir parādā, vai nav, uzreiz izskatot lietu pēc būtības... Cik vienkārši, atliek tikai "piebraukt" vienam tiesnesim. Precedenti jau ir. Jo īpaši izcēlās Centra rajona tiesas tiesneši.
Zināt, kā tikt galā ar godprātīgu administratoru, kurš traucē parādniekam dzīvot -"piebraucot" tiesnesim, kurš ar savu vienpersonisko gala nolēmumu administratoru atceļ. Pēc tam nelīdzēs ne ģenerālprokuratūras iesniegtais protests utt., jo šis administrators šajā procesā vairs nebūs pat noprotestēta nolēmuma gadījumā. Būs cits, iespējams, ka "godprātīgāks".
Šādus priekšlikumus var izteikt tikai tādi, kas neko nejēdz no maksātnespējas praksē, vai arī, kuriem ir sava interese, lai būtu tieši šāds regulējums.
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties