24. Maijs 2016 16:10
Jaunumi
Ašeradens: tiek meklēts risinājums, kā tūkstošiem ģimeņu valsts var palīdzēt iegādāties mājokļus
1

“Sākot pildīt ekonomikas ministra pienākumus, par vienu no svarīgākajiem uzdevumiem izvirzīju rast risinājumu mājokļu programmas turpināšanai, saglabājot uzstādījumu, ka valsts sniedz ievērojamu atbalstu ģimenei, iegādājoties mājokli. Šobrīd rasts risinājums, kas ļauj turpināt programmu pat pie izsīkstošiem programmas līdzekļiem un jau šogad diviem tūkstošiem ģimeņu palīdzēt iegādāties mājokli,” uzsver Ministru prezidenta biedrs, ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens.

Saskaņā ar valdības doto uzdevumu sagatavot risinājumus mājokļu programmas turpināšanai, Ekonomikas ministrija izstrādāja vairākus scenārijus. Šī gada 18. aprīlī koalīcijā iesniegtais pieprasījums programmas papildu finansējumam no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem tika noraidīts, tāpat Finanšu ministrija neatbalstīja piešķirt programmai finansējumu no valsts budžeta līdzekļiem.

Ņemot vērā to, ka ieņēmumi no izsniegtajām termiņuzturēšanās atļaujām izsīkst un koalīcijas partneri neatbalsta papildu līdzekļu piešķiršanu programmas turpināšanai, Ekonomikas ministrija kā konceptuālu risinājumu rosina garantiju nodrošināšanai izmantot Attīstības finanšu institūcijas “Altum” resursus, saglabājot arī daļēju valsts finansējumu.

“Ņemot vērā milzīgo pieprasījumu programmas darbības turpināšanai un lai nodrošinātu tās turpināšanu ilgtermiņā, kā arī mērķtiecīgu atbalsta sniegšanu tām ģimenēm, kurām tas vairāk nepieciešams, ministrija izstrādājusi alternatīvus priekšlikumus programmas turpināšanai,” norāda A. Ašeradens.

Šī brīža scenārijā, kas izdiskutēts koalīcijas padomē, programmas nosacījumu pārskatīšana sevī iekļauj procentmaksājumu par galvojuma izsniegšanu, tomēr šis maksājums ir nesalīdzināmi mazāks un izdevīgāks kā jebkurā komercbankā. Pārskatot programmas nosacījumus tās ilgtspējīgai turpināšanai, esam ņēmuši vērā arī bērnu skaitu ģimenē, tādejādi sniedzot lielāku atbalstu tieši daudzbērnu ģimenēm, kā gada līdzmaksājumu galvojumam tām paredzot tikai 1,7% no galvojuma summas. Šis faktiski ir vienīgais vieds, kā šobrīd turpināt programmu un piedāvāt ievērojamu valsts atbalstu ģimenēm mājokļa iegādei. Pretējā gadījumā programmā esošie līdzekļi beigtos šī gada jūnijā, kas nozīmē to, ka pirmo iemaksu mājokļa iegādei ģimenēm nāksies iekrāt pašām.

2014. gadā uzsāktās mājokļu galvojumu atbalsta programmas mērķis ir palīdzēt ģimenēm ar bērniem tikt pie savām mājām, atvieglojot iespēju nodrošināt pirmo iemaksu kredītam mājokļa iegādei vai būvniecībai. Iedzīvotāju interese par programmu ir liela; līdz šim brīdim kopumā ir atbalstītas 2226 ģimenes, kurās kopā ir 3251 nepilngadīgs bērns. Saskaņā ar programmas nosacījumu pārskatīšanu, šogad programmas ietvaros valsts varēs atbalstīt mājokļa iegādi diviem tūkstošiem ģimeņu, 2017. gadā – 4500 ģimenēm, 2018. gadā – 6000 ģimenēm.

Līdzšinējā darbība ir apliecinājusi, ka mājokļu programmai ir būtiska ietekme arī uz hipotekārās kreditēšanas tirgu kopumā – 2015. gada 4. ceturksnī mājokļu galvojumi ir piesaistīti trešajai daļai jeb 33% no jauna izsniegto kredītu apjoma mājokļa iegādei, remontam un rekonstrukcijai, savukārt 2016. gada 1. ceturksnī – 50% no kopējo aizdevumu skaita. Tādēļ ir svarīgi turpināt mājokļa atbalsta programmu.

 
 
1 KOMENTĀRS
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
X
25. Maijs 2016 / 15:52
0
ATBILDĒT
"Ņemot vērā to, ka ieņēmumi no izsniegtajām termiņuzturēšanās atļaujām izsīkst." Var būt es nepamanīju, bet, man liekas, debatēs par termiņuzturēšanās programmas ierobežošanu nebija minēts, ka būs tādas sekas.
Vai gadījumā demogrāfiskā situācija nav viena no svarīgākām Latvijā? Cerams, ka šo apstākļi ņems vērā, atkārtoti skatot jautājumu par grozījumiem Imigrācijas likumā.
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties