7. Septembris 2016 12:05
Jaunumi
Latvijas Universitāte šogad pakāpjas par 50 vietām prestižajā QS World University Rankings reitingā

Latvijas Universitāte (LU) šogad pakāpusies par 50 vietām vienā no prestižākajiem pasaules augstskolu reitingiem - QS World University Rankings –, ieņemdama 651.-700. vietu, liecina šodien publiskotie dati. 2015. gadā LU tajā ieņēma 701.-800. vietu. LU ir pirmā un vienīgā Latvijas augstskola, kas iekļuvusi šāda līmeņa reitingā, un LU ievērojami uzlabotais rādītājs nepārprotami liecina, ka LU stabili ir starp 5% vislabāko pasaules universitāšu.

“Tas, ka Latvijas Universitāte ir pakāpusies par 50 vietām QS World University Rankings, nozīmē, ka aug mūsu starptautiskā atpazīstamība un prestižs, jo lielu daļu šajā reitingā veido citu augstskolu kolēģu par mums sniegtais vērtējums,” uzsver LU rektors prof. Indriķis Muižnieks. “Būtiskais kāpums reitingā liecina, ka aug arī LU zinātnisko publikāciju skaits un to citējamība.”

LU rektors prof. I. Muižnieks norāda, ka LU studiju procesa izmērāmie rādītāji, ko ņem vērā šajos reitingos, uzlabojas. “Latvijas Universitātes studiju kvalitāte neapšaubāmi aug. Mums ir vairāk ārzemju pasniedzēju, jauno  mācībspēku, LU ir vairāk pasniedzēju, uz vienu studentu  rēķinot," skaidro I. Muižnieks. “Tā kā LU ir palielinājies institūtu skaits, šim rādītājam turpmāk vajadzētu vēl vairāk uzlaboties –  tas savukārt nozīmē, ka katram studentam varam piedāvāt individualizētu pieeju, vairāk zinātnē balstītu izglītību, ko arī starptautiski novērtē.”

''Studentu padome priecājas par pakāpšanos šajā topā un lepojas par savu Universitāti,” saņemtos QS World University Rankings  reitinga rezultātus  komentē LU Studentu padomes priekšsēdētāja Santa Zarāne. “Tomēr uzskatām, ka nevajag apstāties pie skaitļiem, bet ir jāturpina strādāt pie LU attīstības un kvalitātes celšanas, sadarbojoties visām pusēm - studentiem, akadēmiskajam un vispārējam personālam. Lai LU studenti un absolventi var būt lepni par savu izglītību!''

“Šāds LU augsts novērtējums dod pamatu mums aicināt arī citas Latvijas augstskolas cīnīties par iekļūšanu reitingā. Jo vairāk augstskolu būs šajā reitingā, jo Latvija kopumā būs labāk starptautiski atpazīstama,” uzsver LU rektors I. Muižnieks . “Tas ir svarīgi, ja vēlamies vairāk iekļauties starptautiskos projektos, ja gribam piesaistīt Latvijā vairāk ārzemju studentu.”

Pirmās trīs vietas reitingā ieņem ASV augstskolas. Jau piekto gadu pēc kārtas pirmajā vietā ir Masačūsetas Tehnoloģiju institūts, seko Stenfordas universitāte, kas šogad ir pakāpusies par vienu vietu. Bet trešajā vietā šajā reitingā ir Hārvardas Universitāte, uz ceturto vietu noslīdot Kembridžas Universitātei (Lielbritānija).

QS World University Rankings kopā ar Šanhajas ARWU un Times Higher Education reitingiem veido vienu no pasaules trim ietekmīgākajiem universitāšu reitingiem. QS World University Rankings tiek veidots kopš 2004. gada un šodien, 6. septembrī, tas ir publicēts jau 12. reizi. Šogad vērtējumā iekļautas 916 universitātes no 81 valsts, novērtējot vairāk nekā 3800 institūcijas.

Reitings tiek veidots, ņemot vērā vairākus indikatorus: pasaules mēroga reputāciju, augstskolu mācībspēku un darba devēju aptauju rezultātus, zinātnisko publikāciju citējamību, zinātnisko rezultātu ieviešanu praksē, pasniedzēju un studentu skaita attiecības, kā arī ārvalstu studentu un mācībspēku īpatsvaru un starptautisko sadarbību. Pēc jaunākās metodoloģijas palielināts augstskolu zinātniskās darbības novērtējuma īpatsvars. Visi augstskolu sniegtie dati tiek pārbaudīti pēc starptautiski pieejamās informācijas.

2016. gada 6. septembrī QS World University Rankings publiskotie dati par LU.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties