2. Marts 2017 09:46
Studenta Vārds
Mazs cinītis gāž lielu Vezuvu
2
Attēlā (no kreisās): Dāvids Lipšens, Paulis Iļjenkovs, Agneta Rumpa, Emīls Jonins un komandas treneris Kristofs Šēve
No komandas personīgā arhīva

Šī gada 18. februārī četri Latvijas Universitātes (LU) Juridiskās fakultātes studenti un viņu komandas treneris ierakstīja LU vārdu Eiropas juridisko augstskolu reitinga augšgalā.

Izspēļu tradīciju godāšana LU vainagojusies ar augstāko panākumu līdz šim – uzvaru Eiropas tiesību tiesu izspēles (European Law Moot Court Competition) reģionālajā kārtā Neapolē. Panākumu nodrošināja studenti Dāvids Lipšens, kurš godam pārstāvēja komandu fināla izspēlē, Paulis Iļjenkovs, kurš kopvērtējumā bija izspēles otrs labākais orators, kā arī komandas eksperts Emīls Jonins. Agneta Rumpa, piedaloties atsevišķā kategorijā, atkārtoja Juridiskās fakultātes iepriekšējo augstāko sasniegumu šajā izspēlē – piedalījās sacensību pusfinālā. Līdz panākumiem studentus vadīja un iedrošināja komandas treneris, LU Juridiskās fakultātes asociētais viesprofesors Kristofs Šēve (Christoph Schewe). 2017. gada 31. martā komandai būs gods piedalīties sacensību finālā Luksemburgā, Eiropas Savienības Tiesā, pavisam īstu tiesnešu priekšā. Taču jau šobrīd komanda ierindojusies labāko četriniekā no vairāk nekā 70 komandām no Eiropas un ASV, pārspējot tik prestižas augstskolas kā Karaļa Londonas Koledžu (King’s College London), Bostonas Universitāti (Boston University), Amsterdamas Universitāti (Universiteit van Amsterdam), Stokholmas Universitāti (Stockholms Universitet), Briseles Brīvo universitāti (Vrije Universiteit Brussel) un citas.

Izspēles kāzusa pamatā bija Eiropas Savienības tiesiskā regulējuma izmaiņas atbildē uz globālo finanšu krīzi 2008. gadā. Pieteicēja pozīcijā dalībniekiem bija jāpārstāv ministrs, kuram liegts ieņemt finanšu institūcijas vadītāja amatu un kura noguldījumi pēcāk izmantoti finansiālās grūtībās nonākušas bankas glābšanā. Atbildētāja pozīcijā bija jāpārstāv Eiropas Centrālā banka, kā arī Eiropas Savienības dalībvalsts centrālā banka. Visbeidzot, atsevišķi bija jāprezentē neitrālā Eiropas Komisijas pozīcija. Lielākais izaicinājums bija sarežģīto situāciju pasniegt tiesai vienkārši un skaidri, iekļaujoties vien piecpadsmit minūšu laikā. Izspēles tiesneši bija Eiropas Savienības tiesību speciālisti – Neapoles Frīdriha II universitātes Juridiskās fakultātes profesori, advokāti no izspēles sponsoru birojiem, Eiropas Savienības Tiesas juristi.

Pat esot Neapolē, viesnīcā, komanda turpināja trenēties – sešos rītā un deviņos vakarā atkārtoja uzstāšanās runas, kā arī gatavoja iespējamās atbildes pretējās puses argumentiem. Sacensību pirmajā dienā komanda startēja pārliecinoši, neraugoties uz dažiem izaicinājumiem un pārpratumiem. Piemēram, pirmajā izspēlē tiesneši dalībniekiem punktus nepiešķīra īpaši dāsni, kā arī sacensību dalībniekiem nācās aprast ar visai vājo uzstāšanās vietas akustiku. Savukārt pēdējā izspēlē komandas dalībniecei pārpratuma pēc gadījās atteikties no papildus punktiem par svešvalodas zināšanām. Tomēr galu galā pirmā sacensību diena noslēdzās veiksmīgi – visi komandas dalībnieki kvalificējās pusfinālam – kaut gan rezultātu paziņošanas brīdī izteikts joks sākumā lika domāt, ka tas nav noticis. Nākamajā dienā pārbaudījums turpinājās jau citā sarežģītības pakāpē – tiesnešu jautājumi kļuva arvien piņķerīgāki. Fināla dalībnieku paziņošana atkal sagādāja neviltotu prieku – komandas pieteicēja un atbildētāja pozīcijas pārstāvji kvalificējās finālam, kurā komanda izlozēja atbildētāja pozīciju. Nedaudz veiksmes, daudz treniņa un spēcīgi nervi – un Latvijas Universitātes komanda tika atzīta par stiprāko sīvajā sacensībā! Vēl pasākumā pēc sacensībām tiesneši turpināja veltīt atzinības vārdus komandai, kā arī deva vērtīgus padomus nākamajam sacensības posmam.

Papildus uzvaras priekam, Neapole lutināja ar sauli kā laukā tā cilvēkos, gardām picām, pārsteidza ar organizētu haosu satiksmē un ielu mākslā, neaizmirstamiem skatiem uz Pompejiem un Vezuvu. Pēcāk komanda apskatīja arī krāšņo Itālijas galvaspilsētu Romu. Galu galā ikvienā izspēlē lielākie ieguvumi ir iespēja apskatīt pasauli un iegūt jaunus draugus: veiksmīgākā ir tā komanda, kas laiku kopā pavada arī pēc izspēles. Izspēle ir neatsverama pieredze, kuru ikvienam Juridiskās fakultātes studentam vajadzētu censties izmantot, pretī dodot ieguldījumu LU vārda spodrināšanā pasaulē.

Komanda saka milzīgu paldies vispirms trenerim K. Šēvem, tāpat arī asociētajai profesorei Kristīnei Dupatei par komandas sastāva izvēli, Juridiskajai fakultātei – par akadēmisko, finansiālo, administratīvo atbalstu (īpaši asociētajam profesoram Artūram Kučam par pēdējā brīža palīdzību), pasniedzējiem un bijušajiem izspēļu dalībniekiem par komandas trenēšanu, vecākiem par pamodināšanu uz lidmašīnu, draugiem par uzmundrinājumu, darba devējiem par pretimnākšanu, un visiem pārējiem, kas palīdzēja un juta līdzi. Atbalsts lieti noderēs arī marta beigās!

Agneta Rumpa, Dāvids Lipšens, LU Juridiskās fakultātes studenti

 
 
2 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
371
2. Marts 2017 / 13:34
0
ATBILDĒT
Sākumā pat nepamanīju vārduspēli ar vezuvs - vezums. Domāju, ka autori pārrakstījušies, grasījos labot.
Tad pamanīju, ka izspēle notikusi Neapolē. Gudri. :)

Prieks par panākumiem!
Malači
2. Marts 2017 / 10:17
0
ATBILDĒT
Redz, cik jaukas ziņas par mūsu studentu sasniegumiem! Tā turpināt, jaunie censoņi, un Latvijas tiesību sistēmai būs liels ieguvums no tik zinošiem un erudītiem jaunajiem tiesību zinātņu ekspertiem.
Lasītākie jaunumi
CITI STUDENTA VĀRDA JAUNUMI
VISS STUDENTA VĀRDS
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties