17. Maijs 2017 10:32
Studenta Vārds
Četras studentes cīnās par Saules māsu tiesībām
1
Lība Gailīte, Linda Šnēvele, Elīna Luīze Vītola un Elvīra Cupika
No komandas personīgā arhīva

Šogad no 9. līdz 15. aprīlim Vašingtonā noritēja 58. Philip C. Jessup starptautisko publisko tiesību izspēles (Philip C. Jessup International Moot Court competition) fināla sacensības, kurās piedalījās arī Latvijas Universitātes (LU) Juridiskās fakultātes komanda. Kā tika vēstīts sacensību atklāšanas ceremonijā – šīs bija visu laiku apjomīgākās sacensības ar kopumā vairāk nekā 650 komandām no visas pasaules, no kurām gandrīz 150 sacentās Vašingtonā.

Kā ik katru gadu, 2016. gada septembrī tika izsludināts sacensību kāzuss – Case Concerning the Sisters of the Sun, kurā tika apskatīti jautājumi par pārrobežu ūdens nesējslāņa un tajā esoša ūdens taisnīgu sadali, pasaules kultūras mantojuma aizsardzību, kultūras objekta nozīmi starptautiskajā sabiedrībā un īpašumtiesībām uz to, kā arī jautājumu, vai bēgļu uzņemošajām valstīm ir juridisks pamats prasīt kompensāciju par tiem no radītājvalsts.

Jau mēnesi vēlāk bija nokomplektēta LU Juridiskās fakultātes komanda, kas sastāvēja no četrām dāmām – Elīnas Luīzes Vītolas, Lības Gailītes, Lindas Šnēveles un Elvīras Cupikas – jeb pazīstamas arī kā komanda E.L.L.E. Visas trešā kursa studentes, kurām ne tikai nebija nekādas pieredzes starptautiskajās izspēlēs, bet paralēli tikai tad tika apgūts starptautisko publisko tiesību kurss – viņām šis bija liels izaicinājums un tai pašā laikā arī piedzīvojums.

Kāzusa autors norādījis, ka galvenās trīs lietas, kuras iemiesotas kāzusā, bija kolīzija starp cilvēka tiesībām uz dzīvību (ūdeni) un tiesībām uz kultūru, sievietes kā līderes loma pasaulē, kā arī dalībnieku prasme darboties starptautiskajās tiesībās, ja kāzusa risināšanai nav neviena normatīvā akta, kas regulētu šādus jautājumus, līdz ar to studentiem jānodarbojas ar tiesību jaunradi.

Trīs dienu laikā komanda uzstājās četras reizes – divas no pieteicēju, divas no atbildētāju puses. Latvijas komanda sacentās ar Argentīnas, Urugvajas, Ķīnas un Indonēzijas komandām, no kurām uzvarēja divas, līdz ar to līdz izslēgšanas raundiem neizdevās tikt, bet fakultātes un universitātes vārds tika aizstāvēts visiem spēkiem. Apskatot tiesnešu komentārus, kas tiek pievienoti spēles protokolam, secināms, ka viņiem patikusi meiteņu pārliecība un zināšanas starptautiskajās tiesībās, kā arī spēja reaģēt un atbildēt uz sarežģītiem jautājumiem, kas arī tika vērtēta ar ļoti augstiem punktiem.

Jāatzīmē, ka, kā jau katru gadu, arī šogad Latvijas komanda īpaši izcēlās nacionālo tērpu ballē, kur gan komandas dalībnieces, gan treneris bija tērpušies Latvijas tautas tērpos, kurus palīdzēja nodrošināt TDA “Liesma”, tāpēc liels paldies no komandas, jo tieši tērpu dēļ studentes izpelnījās īpašu uzmanību.

Nu dāmas ir atgriezušās – kārto pēdējos eksāmenus bakalaura studiju programmā, cītīgi raksta bakalaura darbus, kas saistīti ar kāzusa tematiku un atgriežas patīkamās atmiņās par to, kā noritēja sagatavošanās process sešu mēnešu garumā, un priecājas par tām minūtēm, kurās ar lielu prieku un nedaudz satraukumu vēstīja tiesnešiem no visas pasaules, kā būtu pareizi jāatrisina strīds starp Atāniju un Rahadu.

Viņas izsaka pateicību arī visiem, kas palīdzēja komandai darboties un vispār nokļūt līdz Vašingtonai – LU Juridiskajai fakultātei par šādu iespēju un finansiālo atbalstu, LU Raiņa bulvāra bibliotēkai un Rīgas Juridiskās augstskolas bibliotēkai par literatūras nodrošināšanu. Komandas trenerim Mārim Lejniekam, kurš divas trīs reizes nedēļā tikās ar meitenēm, lai virzītu un palīdzētu, kā arī visiem viestiesnešiem un bijušajiem izspēļu dalībniekiem, kuri palīdzēja ar kādu padomu un runas veidošanu – Jānim Sarānam, Agnetai Rumpai, Tomam Vilnim, Ingum Meimeram, Elīnai Dindendorfai, Artūram Kučam, Kristofam Šēvem, Edmundam Brokam, Gustavam Gailim, Ievai Miļūnai, Irinai Oļevskai, Ilzei Tralmakai, Ilzei Dubavai, Līgai Mencei, Deborai Pāvilai un Jūlijai Jerņevai.

Papildus pateicības arī runas mākslas pasniedzējai, Latvijas Kultūras akadēmijas docentei Rutai Vītiņai, kura mācīja, kā pareizi izmantot savu balsi, acu kontaktu un žestus, lai uzsvērtu domu un radītu pārliecību, kā arī ieteica trikus, kā tikt galā ar pirmsuzstāšanās satraukumu. Īpašs sveiciens un pateicība LU Ģeogrāfijas un zemes zinātņu fakultātes Lietišķās ģeoloģijas katedras izcilajam profesoram Valdim Segliņam, kurš stundas laikā spēja četrām jurisprudences studentēm saprotami izskaidrot visu nepieciešamo par to, kā darbojas fosilie saldūdens nesējslāņi un kādas ir to lietošanas sekas, lai tālāk viņas varētu šos zinātniskos faktus izmantot juridiskajā argumentācijā.

Par jauku uzņemšanu jāsaka paldies arī Latvijas vēstniecībai Vašingtonā, kur studentes sagaidīja vēstniecības vadītāja vietnieks Ilmārs Breidaks un izstāstīja par iepriekšējiem Latvijas vēstniekiem Vašingtonā, diplomātisko telpu vēsturi un kaut uz brīdi ļāva justies kā mājās – Latvijā.  

 
 
1 KOMENTĀRS
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Seskis
18. Maijs 2017 / 10:37
0
ATBILDĒT
Prieks, ka Latvijas juristi aizvien drošāk un pārliecinošāk uzstājas dažādos pārbaudījumos ar starptautisku piesitienu! Ņemot vērā, ka gudrība ir sinerģijā, tad piedalīšanās starptautiska līmeņa pasākumos dod grūti pārvērtējamu pieredzi un prasmes, kā arī iekļauj dalībniekus planetāra apmēra tiesiskuma apziņas ēterā. Vienīgais, godājamo dāmu dēvēšana par Saules māsām, kas skaisti skan Tautas folkloras kontekstā, samaitātajam Seskim saistās ar sadzīvē radinieku un kolēģu lietoto Seska apzīmējumu „Saules brālis".
Lasītākie jaunumi
CITI STUDENTA VĀRDA JAUNUMI
VISS STUDENTA VĀRDS
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties