19. Jūnijs 2020 18:03
Jaunumi
Bordāns: Esam gatavi uzsākt atlases procesu uz Ekonomisko lietu tiesas tiesnešu amatiem

Ar Ekonomisko lietu tiesas (ELT) izveidi saistītie grozījumi likumā “Par tiesu varu” galīgajā lasījumā ir pieņemti 17. jūnijā un tie stāsies spēkā nākamajā dienā pēc to izsludināšanas. Šobrīd Tiesu administrācija gatavojas izziņot konkursu starp tiesnešiem uz ELT tiesnešu amata vietām. Par gaidāmo konkursu jau ir informēti Latvijas tiesneši.

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns: “Liels solis ir sperts, Saeimai 17. jūnijā pieņemot grozījumus likumā “Par tiesu varu”, bet darbs turpinās. Gatavojamies nākošajiem tiesas izveides soļiem – tiesnešu atlasei un viņu apmācībai sekmīgam darbam Ekonomisko lietu tiesā. Ņemot vērā arī pagājušajā nedēļā pieņemtos apjomīgos Kriminālprocesa likuma grozījumus ar mērķi paātrināt krimināllietu iztiesāšanu, ELT darba uzsākšanai un ar to saistītajām izmaiņām tiesvedības struktūrā būs izšķiroša nozīme tiesiskuma stiprināšanai Latvijā”.

Tiesneša amata kandidātu atlase notiks vispārējā kārtībā, sākotnēji izsludinot iekšējo konkursu starp tiesnešiem. Ja amata vietas netiek nokomplektētas iekšējā konkursā, tiks izsludināts arī ārējais konkurss. Vienlaikus tā būs arī pirmā tiesneša amata kandidātu atlase atbilstoši Tieslietu padomes noteiktajai jaunajai tiesneša amata kandidātu atlases kārtībai, kas ir stājusies spēkā 11. jūnijā. 

Runājot par turpmākajiem soļiem ELT izveidē, ministrs atklāj, ka tiesnešiem un tiesneša amata kandidātiem tiks nodrošinātas mācības par ELT kompetencē plānoto lietu izskatīšanu, lai nodrošinātu nepieciešamās prasmes un zināšanas tiesneša amata pienākumu kvalitatīvu izpildei. Kā zināms, šobrīd Saeimā turpinās darbs pie grozījumiem procesuālajos likumos saistībā ar ELT kompetenci.

Sākotnēji tiesas kompetencē būs specifiski komercstrīdi un krimināllietas par sevišķi smagiem un smagiem noziegumiem, kas būtiski ietekmē uzņēmējdarbības vides attīstību. Plānots, ka Ekonomisko lietu tiesas kompetence tiks paplašināta pakāpeniski, izvērtējot tās pirmos darba rezultātus un tiesas kapacitāti.

J. Bordāns uzsver: “Ekonomisko lietu tiesas izveide – tā ir izlēmīga un pamatota rīcība. Koncentrējot vienuviet smagāko ekonomisko noziegumu iztiesāšanu, specializētās tiesas uzdevums ir parādīt, ka arī sarežģītākās lietas var izskatīt saprātīgos termiņos. Tāpat arī sarežģītos komercstrīdos varēs ātrāk atrisināt tiesiskās attiecības starp komersantiem. Tas stiprinātu tiesas autoritāti un atslogotu arī pārējās tiesas no šādu lietu izskatīšanas. Līdzšinējā pieeja tiesu specializācijai bija sadrumstalota sistēma ar ierobežotām attīstības iespējām, savukārt tagad – līdz ar ELT izveidi – tā būs ar lielāku attīstības potenciālu".

Ātra un efektīva tiesa – tas uzlabos uzņēmējdarbības vides drošību un sekmēs investīciju piesaisti, uzsver J. Bordāns. Ministrs ir pārliecināts, ka biznesa vide kļūs drošāka un konkurētspējīgāka. Ilgtermiņā tas ir ieguldījums ēnu ekonomikas apjomu samazināšanā un iedzīvotāju labklājības līmeņa uzlabošanā.

Vienlaikus J. Bordāns norāda, ka specializētā tiesa tiek veidota esošā budžeta ietvaros un nepalielinot tiesnešu skaitu - efektīvi izmantojot tiesu resursus un veicot organizatoriskas reformas. Optimizējot pieejamos resursus, sākotnēji pirmajā instancē strādās desmit tiesneši. Tas ir pietiekams tiesnešu skaits, lai nodrošinātu lietu sadali pēc nejaušības principa.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties