29. Jūlijs 2020 17:47
Jaunumi
Mainīta labprātīgi nesamaksāto naudas sodu piedziņas kārtība

Administratīvās atbildības likuma (AAL) spēkā stāšanās šā gada 1. jūlijā ir mainījusi līdzšinējo izpildes kārtību lietās par ceļu satiksmē izdarītajiem pārkāpumiem un nesamaksāto naudas sodu piedziņu. Jaunās izmaiņas var radīt zināmu apjukumu iedzīvotājos, kuri tik aktīvi neseko līdzi tiesību normu izmaiņām, jo paralēli AAL normām joprojām ir jāievēro arī Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā (LAPK) noteiktās normas par nolēmumu izpildes piemērošanu. Tādejādi nolēmumu izpilde administratīvo pārkāpumu jomā šobrīd var tikt veikta gan pēc AAL, gan pēc LAPK.

“Jaunais AAL ir izaicinājums visiem tiesību normu piemērotājiem, kuri ikdienā risina jautājumus administratīvo pārkāpumu lietu jomā. Jaunajā regulējumā ir atrunāta ne vien jauna administratīvo sodu sistēma un administratīvo pārkāpumu lietu izskatīšanas  kārtība, bet arī labprātīgi nesamaksāto naudas sodu piedziņas kārtība,” atzīst Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes priekšsēdētāja Iveta Kruka.

Par pārkāpumiem ceļu satiksmē, proti, apstāšanās vai stāvēšanas noteikumu pārkāpšanu, vai pārkāpumiem, kuri fiksēti ar tehniskajiem līdzekļiem, neapturot transportlīdzekli, ja tie izdarīti līdz AAL spēkā stāšanās brīdim, visās administratīvā pārkāpuma lietvedības stadijās, arī nolēmuma izpildes stadijā, ko veic zvērināts tiesu izpildītājs, piemērojamas LAPK normas.

Ņemot vērā, ka iepriekš minētajiem pārkāpumu veidiem ceļu satiksmē, kas izdarīti līdz AAL spēkā stāšanās brīdim, piemērojams LAPK, arī naudas soda piedziņa piespiedu kārtā notiek ievērojot LAPK normas, proti, naudas sods zvērinātam tiesu izpildītājam piedziņai tiek nodots pēc gada kopš lēmuma par naudas soda uzlikšanu spēkā stāšanās.

Atšķirīga kārtība ir noteikta attiecībā uz naudas sodiem par izdarītajiem administratīvajiem pārkāpumiem, kas nav par apstāšanās vai stāvēšanas noteikumu pārkāpšanu, vai tādiem pārkāpumiem, kuri fiksēti ar tehniskajiem līdzekļiem, neapturot transportlīdzekli. Šiem pārkāpumiem tiek piemērots tas likums, kas ir spēkā procesuālās stadijas laikā. Piemēram, ja AAL spēkā stāšanās brīdī lietvedība tiesā būs noslēgusies un tiesas nolēmums būs stājies likumīgā spēkā, zvērinātam tiesu izpildītājam būs jāpiemēro AAL normas, jo lietvedība tiesā būs pabeigta un sāksies nākamā lietvedības stadija – izpilde.

Pārkāpumiem, kas izdarīti pēc AAL spēkā stāšanās, turpmāk būs paredzēta vienota piespiedu izpildes kārtība neatkarīgi no lietas kategorijas. Tas nozīmē, ka neatkarīgi no administratīvā pārkāpuma veida, pēc tam, kad būs notecējis naudas soda brīvprātīgas samaksas termiņš, nolēmums par soda piemērošanu ir nekavējoties nododams zvērinātam tiesu izpildītājam piespiedu izpildei.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties