31. Jūlijs 2020 14:10
Jaunumi
Iekšlietu ministrija apgūst Eiropas grantus ekonomisko noziegumu apkarošanai sadarbībā ar Valsts ieņēmumu dienestu

Pirmdien, 27. jūlijā, Iekšlietu ministrijas valsts sekretāra vietniece Ingūna Aire un Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme parakstīja līgumus par divu nozīmīgu projektu – “Ekonomisko noziegumu novēršana un apkarošana robežšķērsošanas vietā “Terehova”” un “Tiesībsargājošo iestāžu sadarbības veicināšana ekonomisko noziegumu novēršanā un apkarošanā Latvijā” – īstenošanu.

“Latvijai kā mazai valstij ir kritiski svarīgi nelaist garām iespējas apgūt dažādus fondus un grantus, un šie projekti ir būtisks pierādījums tam, ka spējam strādāt radoši un rast veidus, kā stiprināt savu iekšējās drošības kapacitāti. Tomēr vēlos vērst uzmanību uz to, ka nevaram ilgstoši uzturēt valsts iekšējo drošību no ārējā finansējuma. Nacionālā līmenī ir jārod līdzekļi, lai uzlabotu izmeklēšanas kvalitāti un mazinātu noziegumu skaitu. Ekonomisko noziegumu efektīva apkarošana ir pamatā veselīgai uzņēmējdarbības videi Latvijā, kas arī ilgtermiņā palielinās budžeta ieņēmumus.” pauž iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens.

Abi projekti tiks īstenoti Eiropas Ekonomikas zonas (EEZ) granta līdzfinansētās programmas “Starptautiskā policijas sadarbība un noziedzības apkarošana” ietvaros, kuras mērķis ir stiprināt tiesībsargājošo iestāžu sadarbību ekonomisko noziegumu novēršanā un apkarošanā Latvijā.

Iekšlietu ministrija ir programmas apsaimniekotājs. Ministrijas pieeja ir balstīta uz izpratni, ka ekonomisko noziedzību nevar atrisināt tikai iekšlietu, tieslietu un veselības aprūpes nozares. Ministrijas pārliecība – lai sasniegtu vēlamos programmas mērķus, ir ļoti svarīgi iesaistīt plašu ieinteresēto pušu loku. Tāpēc, lai plānotu ilgtspējīgu uz rezultātiem balstītu programmu, ir notikušas vairākas tikšanās un telekonferences starp programmas apsaimniekotāju un dažādu ieinteresēto pušu pārstāvjiem, t.sk. starptautisko partnerorganizāciju – Eiropas Padomi, projekta partnera organizāciju – Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizāciju, valsts iestādēm, pilsonisko sabiedrību, privāto sektoru, nevalstiskām organizācijām.

Pašlaik Valsts policija ir uzsākusi informācijas apmaiņas tiešsaistes platformas "Nacionālais kriminālizmeklēšanas modelis" (NKIM) izveidi. Pirmā projekta ietvaros, vienotā kriminālizlūkošanas datu apmaiņas sistēma ietvers datu digitālās analītikas instrumentu un VID Nacionālā kriminālizlūkošanas modeļa digitālo atbalsta sistēmu, kas tiks savienota ar Valsts policijas datubāzi. Tas ļaus ne tikai operatīvāk reaģēt, bet arī celt darbinieku kvalifikāciju, nodrošināt tiem labākus darba apstākļus, un rezultātā stiprināt ekonomisko noziegumu novēršanu.

Un otrā projekta ietvaros paredzēts uzlabot infrastruktūru Terehovā efektīvākai muitas kontrolei, kā arī drošākiem un ērtākiem apstākļiem robežas šķērsotājiem. Uz robežas strādājošie muitas un robežsardzes speciālisti piedalīsies kopīgās mācībās, tā nostiprinot starpinstitucionālo sadarbību un koordināciju.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties