31. Augusts 2020 09:37
Jaunumi
Augstākās tiesas priekšsēdētājs aicina Tiesnešu biedrību palīdzēt tiesnešiem mainīties

Augstākās tiesas priekšsēdētājam 28. augustā tiekoties ar Latvijas tiesnešu biedrības valdi, apspriesti tiesu sistēmas globālie jautājumi, kā vienu no pamatpostulātiem akcentējot tiesneša lomu šodienas sabiedrībā.

“Sabiedrība attīstās, un tiesai ir jāattīstās līdzi. Mainās arī izpratne par tiesvedības procesu. Līdz ar to tiesneša loma šodien būtiski atšķiras no tās, kura bija 20–30 gadus atpakaļ,” norāda Augstākās tiesas priekšsēdētājs Aigars Strupišs. Lai celtu tiesas efektivitāti un sabiedrības uzticēšanos, ir jāmaina procesa vadības principi, pārejot no tiesneša-klausītāja uz tiesnesi-procesa vadītāju. Augstākās tiesas priekšsēdētāja viedoklis, ka tas panākams galvenokārt apmācības un tiesnešu atlases ceļā, bet, ja tas nestrādās, tad ar likuma grozījumiem.

“Tiesnesim jāmainās arī tajā ziņā, ka viņš vairs nevar noslēpties aiz mantijas un formālās autoritātes. Tiesneša darbībai, tai skaitā spriedumiem, ir jābūt saprotamiem. Sabiedrības un mediju pieprasītā komunikācija var tiesnešiem radīt diskomfortu, un tas varētu būt Tiesnešu biedrības uzdevums – palīdzēt šiem kolēģiem šo diskomfortu pārvarēt,” aicina Augstākās tiesas priekšsēdētājs.

Priekšsēdētājs informēja Tiesnešu biedrības valdi par tuvākajiem Augstākās tiesas un Tieslietu padomes plāniem, kā arī par progresu pārrunās ar Valsts kanceleju tiesnešu amata atlīdzības jautājuma sakārtošanā atbilstoši Satversmes tiesas spriedumiem.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties