28. Septembris 2020 09:29
Jaunumi
Pirmo reizi klātienē tiesu dialogā tiekas Satversmes tiesas un Augstākās tiesas tiesneši
No AT arhīva

Piektdien, 25. septembrī, Satversmes tiesas tiesneši tikās ar Augstākās tiesas tiesnešiem. Latvijas tiesību sistēma satur formālos tiesu dialoga mehānismus, kuri arī aktīvi tiek izmantoti, piemēram, tiesām vēršoties ar pieteikumu Satversmes tiesā. Taču klātienes darba tikšanās abu valsts augstāko tiesu tiesnešu vidū notika pirmo reizi. Tikšanās laikā puses pārrunāja aktualitātes tiesību jomā, diskutēja par vairākiem tiesību problēmjautājumiem un apsprieda jaunākās Satversmes tiesas spriedumu atziņas.

“Dialogs ir labākais veids, kā izvērst un attīstīt tiesnešu diskusiju par aktuāliem tiesību jautājumiem. Vēlos izcelt nesenos spriedumus, kuros Satversmes tiesa devusi ievērojamu ieguldījumu kasācijas instances civilprocesā stiprināšanā. Vērtīgi ar tiesnešiem klātienē pārrunāt arī šo spriedumu atziņas,” teica Augstākās tiesas priekšsēdētājs Aigars Strupišs.

Satversmes tiesas priekšsēdētāja Ineta Ziemele uzsvēra: “Tiesu varai Latvijā jābūt spēcīgai, ar savu pamatu un stāju. Tāpēc abām tiesām ir nepieciešams veidot ciešu komunikāciju. Mūsdienās tiesību jautājumi paliek arvien sarežģītāki, tāpēc konceptuāli tiesām jāvirzās vienā virzienā. Dialoga ietvaros Satversmes tiesai ir svarīgi gan dalīties ar savu pieredzi, gan uzklausīt Augstākās tiesas tiesnešu viedokļus no konkrētām tiesību specializācijas jomām.”

Tikšanās laikā notika aktīvas diskusijas, abu tiesu tiesneši bija sagatavojuši plašu apspriežamo tēmu loku.

Satversmes tiesas tiesnesis Aldis Laviņš dalījās ar Satversmes tiesas jaunākajām atziņām no spriedumiem civilprocesa jautājumos (lietas Nr. 2019-11-01Nr. 2019-13-01 un Nr. 2019-23-01). Satversmes tiesas priekšsēdētājas vietniece Sanita Osipova runāja par tiesas jaunāko praksi sociālo tiesību jautājumos (lietas Nr. 2019-24-03Nr. 2019-25-03Nr. 2019-27-03 un Nr. 2019-36-01). Savukārt Satversmes tiesas priekšsēdētāja Ineta Ziemele konceptuāli ieskicēja, kā attīstās Satversmes tiesas jaunākā judikatūra krimināltiesību un kriminālprocesa jomā (lieta Nr. 2019-15-01).

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties