8. Oktobris 2020 19:51
Jaunumi
Bordāns: Bāriņtiesu reforma ir un būs Tieslietu ministrijas prioritāte

Ceturtdien, 8. oktobrī, tieslietu ministrs Jānis Bordāns ar Latvijas Bāriņtiesu darbinieku asociācijas valdi apsprieda turpmāko rīcības plānu, lai praktiski atbalstītu turpmāko bāriņtiesu efektīvu darbību saistībā ar gaidāmo administratīvi teritoriālo reformu.

J. Bordāns: “Jau sākotnēji Tieslietu ministrija ir paudusi nepieciešamību veikt bāriņtiesu reformu un tai ir jābūt skaidri definētai jau pirms administratīvi teritoriālās reformas. Aiz katras bezdarbības un vilcināšanās stāv simtiem bērnu, kuru dzīves pa šo laiku tiek kropļotas. Tas ir nopietns signāls par draudiem tiesiskumam.”

Bāriņtiesas ir galvenais sadarbības partneris tiesu iestādēm ģimenes tiesību lietās, tāpēc ministrs vērsa uzmanību, ka bāriņtiesu reformas novilcināšana rada risku tiesiskuma nodrošināšanai un tiesu darbības nepārtrauktībai.

Tikšanās laikā tika apspriesta bāriņtiesu iestāžu vieta bērnu tiesību aizsardzības sistēmā un sagaidāmie rezultāti bērnu tiesību aizsardzības sistēmas sakārtošanai, tostarp nepieciešamās pārmaiņas bāriņtiesu darbībā.

Tieslietu ministrs: “Administratīvi teritoriālā reforma neizbēgami skars arī pašreizējo bāriņtiesu turpmāko darbību. Kāds ir plāns bāriņtiesu darbībai arī pēc reformas un kā pārmaiņas skars bāriņtiesu darbiniekus – šiem jautājumiem ir jābūt skaidriem un saprotamiem. Bērni nevar kļūt par ķīlniekiem neskaidrai situācijai un īslaicīgiem risinājumiem atsevišķu resoru interesēs. Bērnu interešu efektīvai aizsardzībai ir nepieciešami ilgtermiņa risinājumi, lai sakārtotu bērnu tiesību aizsardzības sistēmu un nodrošinātu tās kvalitāti.”

Arī Latvijas Bāriņtiesu darbinieku asociācijas pārstāvji norādīja, ka bāriņtiesu darbinieki ir noguruši no nesakārtotības un nenoteiktības – viņi nespēj prognozēt savu profesionālo nākotni un izvēlas pamest šo atbildīgo darbu. Neskaidrā situācija ir nepamatoti ieilgusi un neveicina bāriņtiesu lēmumu kvalitāti.

“Mums priekšā ir pārmaiņu laiks. Pirmais izaicinājums būs bāriņtiesu iestāžu apvienošana un kvalificētu speciālistu profesionāla sagatavošana, kā arī jaunizveidoto iestāžu funkcionālā pārraudzība pēc administratīvi teritoriālās reformas beigām,” sasniedzamos rezultātus raksturo tieslietu ministrs.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties