11. Novembris 2020 09:05
Jaunumi
Valsts prezidents: Mūsdienās nav pieņemami starptautisko tiesību pārkāpumi

Valsts prezidents Egils Levits šodien tiešsaistē Jaltas Eiropas Stratēģijas (YES – Yalta European Strategy) konferences ietvaros sarunā ar amerikāņu žurnālistu un publicistu Farīdu Zakariju (Fareed Zakaria) runāja par demokrātijas stiprību Eiropas Savienībā, veidiem, kā veicināt likuma varas un demokrātijas izpratni, kā arī izteica viedokli par starptautiskajām aktualitātēm – notikumiem Ukrainā, Baltkrievijā, Krievijā.

Sarunā uzmanība tika pievērsta Eiropas Savienības (ES) vienotībai, demokrātijas un likuma varas mūsdienu procesiem. “Primitīvas demokrātijas izpratnē tikai vairākuma vara ir noteicošā, taču modernas liberālās demokrātijas izpratnē vairākuma vara nedrīkst būt absolūta, jo likuma vara to ierobežo, garantējot indivīda un brīvu mediju aizsardzību,” sacīja E. Levits, atbildot uz jautājumu par neliberālās demokrātijas tendencēm atsevišķās ES dalībvalstīs. Valsts prezidents arī piebilda, ka Eiropas Savienības Tiesa ir tā institūcija, kas jau iepriekš ir lēmusi un tai jāturpina lemt par to, vai kāda dalībvalsts ir pārkāpusi ES Līgumu un atkāpusies no tām kopējām vērtībām, t. sk. likuma varu, uz ko ES ir balstīta.

Runājot par pilsoniskās sabiedrības kustību Baltkrievijā, kas vēlas panākt brīvas un taisnīgas vēlēšanas, Valsts prezidents uzsvēra, ka Eiropas Savienības valstīm ir jāturpina paust tai morālais atbalsts: “Baltijas valstīs 1980. gadu beigās mēs piedzīvojām to, cik svarīgi ir, ka no Rietumu valstīm saņēmām atbalstu mūsu neatkarības kustībām, un šodien mums ir jāizrāda šāds atbalsts Baltkrievijai.”

Uzsverot Ukrainas teritoriālo integritāti, E. Levits sacīja, ka “mūsdienās nav pieļaujami starptautisko tiesību pārkāpumi. Tāpēc, piemēram, Baltijas valstis vienmēr ir augstu novērtējušas to, ka visu okupācijas 50 gadu laikā Rietumu pasaule neatzina Baltijas valstu okupāciju”. Noslēgumā Valsts prezidents atzinīgi novērtēja Ukrainas reformu procesu gaitu, novēlot stiprināt spēcīgas institūcijas un likuma varu, kas ir viens no demokrātijas stūrakmeņiem.

Jaltas Eiropas Stratēģija ir forums, kurā tiek iztirzāta Ukrainas eiropeiskā nākotne un tās globālais konteksts. Sarunas ieraksts būs pieejams “YES Online Conversation” YouTube kanālā.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties