10. Decembris 2020 11:49
Jaunumi
Ekonomisko lietu tiesas darbības uzsākšanu pārceļ uz 31. martu

Lai nodrošinātu kvalitatīvu pretendentu atlases procesu Ekonomisko lietu tiesas tiesnešu amatam, tiesas darbības uzsākšanas datums pārcelts uz nākamā gada 31. martu. To paredz grozījumi likumā “Par tiesu varu”, kurus ceturtdien, 10. decembrī, otrajā – galīgajā – lasījumā kā steidzamus pieņēma Saeima.

Šī gada maijā ir ieviesta jauna tiesnešu amata kandidātu atlases kārtība, izvērtējot tiesneša amatam nepieciešamās profesionālās, personīgās un sociālās kompetences piecās atlases kārtās. Atlases kārtības mērķis ir nodrošināt, ka par tiesnešiem kļūst augsti kvalificēti juristi ar nevainojamu reputāciju, atbilstošām profesionālām prasmēm un personiskām īpašībām, likumprojekta anotācijā atzīmē tā autori Tieslietu ministrijā.

Kā atzīmēts anotācijā, šobrīd ir noslēgusies Ekonomisko lietu tiesas tiesnešu amata kandidātu atlases otrā kārta, kas paredzēja pretendenta pieteikumā iesniegto atbilžu uz jautājumiem vērtēšanu, pārliecinoties par pretendenta motivāciju un prasmi to pamatot.

Vēl ir nodrošināma trīs atlases kārtu norise. Turpmākās atlases kārtas ir īstenojamas ar pretendentu klātbūtni, un, ņemot vērā pretendentu skaitu, to būtiski ietekmēs izsludinātais ārkārtējais stāvoklis un noteiktie ierobežojumi epidemioloģiskās drošības ievērošanai. Lai arī tiek meklēti un rasti inovatīvi risinājumi, kas vienlaikus ļautu nekavēt atlases procesu un būtu ar viszemāko inficēšanās risku, atlase varētu noslēgties līdz nākamā gada martam, teikts anotācijā.

Rajona (pilsētu) tiesu un apgabaltiesu tiesnešu amata kandidātu atlases komisija ir norādījusi, ka šī ir pirmā atlase pēc jaunās kārtības, līdz ar to komisijai ir īpaši svarīgi iedibināt tiesnešu atlases kārtības standartu, kā arī komisijas darba „latiņas” augstums būs mēraukla turpmākajam tiesnešu atlases procesam, uzsver likumprojekta autori.

Iepriekš bija iecerēts, ka Ekonomisko lietu tiesa kā specializēta pirmās instances rajona (pilsētas) tiesa darbu uzsāks 2021. gada 1. janvārī.

Likums stāsies spēkā nākamajā dienā pēc tā izsludināšanas.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties