10. Decembris 2020 15:01
Jaunumi
MK atbalsta pirmos nepieciešamos grozījumus e-lietas ieviešanai

Ceturtdien, 10. decembrī, Ministru kabinets atbalstīja pirmos Tieslietu ministrijas sagatavotos grozījumus e-lietas ieviešanai tiesvedības procesā, lai pielāgotu Administratīvā procesa likumu elektroniskajam procesam tiesā. 

Likumprojekts paredz administratīvā procesa elektronizāciju, pārejot no tiesvedības papīra formātā uz tiesvedību elektroniskā vidē. Tas nozīmē, ka visi administratīvās lietas materiāli, sākot ar pieteikumu un beidzot ar tiesas nolēmumu, tiks glabāti elektroniski un būs pieejami procesa dalībniekiem attālināti, vienlaikus neliedzot iespēju procesa dalībniekiem dokumentus tiesā iesniegt un saņemt papīra formā.  

Tiesā iesniegtos papīra formāta dokumentus tiesa pārveidos elektroniskā formātā, lai nodrošinātu visu lietas materiālu glabāšanu vienkopus elektroniskā lietā jeb e-lietā. Savukārt tiesas pavēstes un citi tiesas dokumenti procesa dalībniekiem tiks piegādāti elektroniski un tiesas sēdes tiks pilnā apjomā fiksētas elektroniskā skaņas ierakstā, kurš būs pieejams procesā iesaistītajiem dalībniekiem e-lietas portālā. Vienlaikus tiek paredzēts, ka saziņa ar tiesu tiks realizēta, izmantojot oficiālās elektroniskās adreses un e-lietas portāla iespējas. 

Grozījumi paredz arī citas būtiskas izmaiņas elektroniskas lietas jeb e-lietas ieviešanai administratīvajā procesā un ar tiem iespējams iepazīties Ministru kabineta mājaslapā. Vienlaikus jānorāda, ka Ministru kabinets plāno skatīt arī Tieslietu ministrijas izstrādātos grozījumus Civilprocesa likumā un Kriminālprocesa likumā, lai nodrošinātu un pielāgotu tos elektroniskajam procesam un ieviestu e-lietu. 

Plānots, ka grozījumi stāsies spēkā  2021. gada 1. aprīlī, taču tie vēl ir jāapstiprina Saeimai. 

E-lieta ir viena no digitālās transformācijas iniciatīvām, kura vairākos posmos paredz pāreju uz elektronisku izmeklēšanas un tiesvedības procesu, vispirms, pirmajā e-lietas ieviešanas posmā, izveidojot vienotu elektronisku tiesvedības procesu un nodrošinot informācijas apmaiņu starp tiesām, prokuratūru, procesa dalībniekiem un citām ar tiesvedību saistītu iestāžu informācijas sistēmām. E-lieta tiek ieviesta ar mērķi efektivizēt izmeklēšanas, tiesvedības procesus un sodu izpildes procesus samazināt tiesvedības termiņus un nodrošināt ērtu informācijas pieejamību procesa dalībniekiem. 

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties