11. Decembris 2020 20:59
Jaunumi
Pēc prokurora protesta tiesa atzīst noziedzīga nodarījuma izdarīšanu ārkārtējās situācijas laikā par atbildību pastiprinošu apstākli un nosaka bargāku sodu

Rīgas apgabaltiesas Krimināllietu tiesas kolēģija, izskatot Rīgas pilsētas Centra rajona prokuratūras prokurora apelācijas protestu, 2020. gada 8. decembrī to pilnībā apmierinājusi un atcēlusi Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas 2020. gada 2. septembra spriedumu daļā par personai, kura atzīta par vainīgu un notiesāta  par trīs zādzību no veikala nelielā apmērā izdarīšanu 2020. gada 13., 14. un 19. aprīlī, noteikto sodu, šajā daļā taisot jaunu spriedumu.

Rīgas pilsētas Centra rajona prokuratūras prokurors 2020. gada 4. septembrī iesniedza apelācijas protestu par minēto Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas spriedumu, jo uzskatīja, ka tiesa personai par trīs Krimināllikuma 180. panta pirmajā daļā paredzēto noziedzīgo nodarījumu izdarīšanu piesprieda nepamatoti maigu sodu, turklāt tā nepiekrita prokurora tiesā uzturētajam viedoklim, ka visu noziedzīgo nodarījumu izdarīšanā ir konstatējams arī Krimināllikuma 48. panta 9. punktā norādītais atbildību pastiprinošais apstāklis –  noziedzīgie nodarījumi izdarīti ārkārtējās situācijas laikā. Tiesa, nesniedzot plašāku argumentāciju un faktu analīzi, neatzina, ka valstī izsludinātā ārkārtējā situācija konkrētajā gadījumā būtu apzināti izmantota noziedzīgu nodarījumu izdarīšanā. Turklāt neesot konstatējams, ka konkrēto noziedzīgo nodarījumu izdarīšana, izmantojot ārkārtējo situāciju, radījusi papildu apdraudējumu sabiedrības interesēm.

Atsaucoties uz normatīvo regulējumu, saskaņā ar kuru laika periodā no 2020. gada 12. marta līdz 9. jūnijam visā valsts teritorijā tika izsludināta ārkārtējā situācija ar mērķi ierobežot Covid-19 izplatību, prokurors nepiekrita tiesas izteiktajam viedoklim, ka valstī izsludinātā ārkārtējā situācija konkrētajā gadījumā netika apzināti izmantota noziedzīgu nodarījumu izdarīšanā. Noziedzīgos nodarījumus persona izdarīja izsludinātās ārkārtējās situācijas laikā, to apzinoties un izmantojot apstākļus, ka veikalos atrodas krietni mazāk cilvēku un darbinieku, kas varētu kavēt vai traucēt izdarīt noziedzīgas darbības, nekā ikdienišķās darbadienās, turklāt tur esošajiem cilvēkiem ir jāievēro 2 metru distance. Ārkārtējās situācijas laikā veikalu darbinieku, tai skaitā apsargu, darba apstākļi, ievērojot valstī noteiktās rekomendācijas, drošības apsvērumus un sociālās distancēšanās nepieciešamību, ir izmainīti, kas, izmantojot šo situāciju, rada labvēlīgus apstākļus un atvieglo noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu. Persona apzināti izmantoja minētos apstākļus, par ko nepārprotami liecina fakts, ka visi noziedzīgie nodarījumi tika izdarīti sešu dienu periodā, konstatējot atvieglotas iespējas izdarīt noziedzīgu nodarījumu, tādējādi radot kaitējumu cietušajam, kurš ir apzinīgi ievērojis ārkārtējās situācijas nosacījumus.

Rīgas apgabaltiesas Krimināllietu tiesas kolēģija pilnībā pievienojās prokurora viedoklim un apmierināja apelācijas protestu, atzīstot kā atbildību pastiprinošu apstākli to, ka noziedzīgie nodarījumi izdarīti ārkārtējās situācijas laikā, un noteica personai bargāku sodu brīvības atņemšanas veidā.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties