17. Decembris 2020 16:41
Jaunumi
Saeima precizē vecuma pensijas aprēķināšanas kārtību izdienas pensiju saņēmējiem

Saeima ceturtdien, 17.decembrī, galīgajā lasījumā pieņēma izmaiņas virknē izdienas pensiju piešķiršanu reglamentējošo likumu, precizējot kārtību, kādā tiek aprēķināta vecuma pensija personām, kuras iepriekš saņēmušas izdienas pensiju. Likumos paredzēts saglabāt principu, ka gadījumā, ja aprēķinātā vecuma pensija ir mazāka par izdienas pensiju, faktiskais personai izmaksājamās pensijas apmērs netiek samazināts un paliek izdienas pensijas līmenī. 

Izmaiņas attieksies uz vecuma pensijas aprēķināšanas kārtību gadījumos, ja persona par uzkrāto otrā līmeņa pensijas kapitālu no dzīvības apdrošināšanas sabiedrības izvēlēsies iegādāties tā dēvēto mūža pensijas polisi.

Līdz šim, iegādājoties mūža pensijas polisi, vecuma pensija tika aprēķināta, par pamatu ņemot tikai personas uzkrāto pirmā līmeņa pensijas kapitālu. Ja izdienas pensijas saņēmējam aprēķinātā vecuma pensija ir mazāka par līdzšinējo izdienas pensiju, starpība tika segta no valsts budžeta līdzekļiem. Šāda kārtība ir nevienlīdzīga attiecībā pret tiem izdienas pensijas saņēmējiem, kuri otrā līmeņa pensijas kapitālu izvēlas pievienot pirmā līmeņa pensijai. Šādā gadījumā vecuma pensiju aprēķina no abu līmeņu summētā uzkrājuma, un starpība, kas no valsts budžeta sedzama starp līdzšinējo izdienas pensiju un aprēķināto vecuma pensiju, ir mazāka. Tas nostāda izdevīgākā situācijā tās personas, kuras izvēlas iegādāties mūža pensijas polisi. 

Ar izmaiņām likumos paredzēts novērst šādas nevienlīdzīgas attieksmes iespēju, un vecuma pensijas aprēķināšanā ņems vērā otrā līmeņa pensijas kapitālu arī gadījumā, ja par to tiek iegādāta mūža pensijas polise. 

Lai nodrošinātu tiesiskās paļāvības principam atbilstošu pāreju uz jauno tiesisko regulējumu, izmaiņas likumos paredzēts ieviest no 2023.gada 1.janvāra. 

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties