4. Janvāris 2021 16:57
Jaunumi
Augstākā tiesa jauno gadu sāk ar jaunu darbības stratēģiju

Augstākās tiesas/Senāta misija ir tiesiskuma īstenošana, veidojot vienotu un stabilu tiesību piemērošanas praksi kasācijas instancē – noteikts tiesas darbības stratēģijā turpmākajiem pieciem gadiem.

Stratēģijā 2021.–2025.gadam izvirzīti pieci Augstākās tiesas prioritārie darbības virzieni: 1) stabilas judikatūras veidošana, 2) efektīva kasācijas procesa nodrošināšana, 3) resursu izmantošanas un iekšējo procesu efektivizēšana, 4) sadarbība un dialogs, 5) sabiedrības informēšana un izglītošana.

Noteiktas galvenās darbības jeb rīcības katrā no šiem virzieniem, kā arī uzdevumi, lai tās īstenotu.

Lai veidotu stabilu judikatūru, tiks stiprināts iekšējais dialogs Senātā starp departamentiem, kā arī sadarbība ar pirmās un otrās instances tiesām. Paplašināta Senāta judikatūras un tiesu prakses pieejamība.

Efektīva kasācijas procesa nodrošināšanai paredzēts pilnveidot lietu apriti Senātā un izstrādāt nolēmumu sagatavošanas vadlīnijas. Lai Senāts saņemtu kvalitatīvas kasācijas sūdzības un pieteikumus, plānots sagatavot labās prakses ieteikumus lietas dalībniekiem. Tā kā efektīva tiesas procesa nodrošināšanā galvenā loma ir tiesnesim, tiek domāts gan par labāko juristu piesaisti senatora amatam, gan par senatoru prasmju pilnveidošanu, kā arī senatoru atbalsta dienesta kapacitātes stiprināšanu.

Tiks attīstīts pārskatāms tiesas iekšējās darbības modelis, lai racionāli izmantotu iekšējos resursus, tehnoloģiju sniegtās iespējas un darba vidi efektīva darba nodrošināšanai.

Kā vienu no stratēģiskajām prioritātēm Augstākā tiesa izvirzījusi sadarbību un dialogu gan Tieslietu padomes, gan valsts konstitucionālo orgānu sadarbības ietvaros. Kā savu uzdevumu tiesa redz juridiskās domas un juridiskās kultūras attīstīšanu un arī Latvijas pārstāvību starptautiskās tieslietu organizācijās un starptautisko un pārnacionālo tiesu tīklos.

Nemainīgi kā savu prioritāti Augstākā tiesa noteikusi arī sabiedrības informēšanu un izglītošanu – ar atvērtu un proaktīvu Augstākās tiesas komunikāciju, sadarbību ar skolām, augstskolu juridiskajām fakultātēm un žurnālistiem. Tiks turpināts apkopot Latvijas Senāta un atjaunotā Senāta vēsturi, lai to izmantotu tiesas darbā.

Augstākās tiesas darbības stratēģiju skatiet šeit.

Tā pieejama Augstākās tiesas mājaslapā sadaļā Par Augstāko tiesu/ Darbība

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties