7. Janvāris 2021 15:19
Studenta Vārds
Attālinātā režīmā noskaidroti XXII Prof. K. Dišlera konstitucionālo tiesību tiesas procesa izspēles uzvarētāji

2020. gada 12. decembrī attālinātā tiešsaistes režīmā norisinājās tradīcijām bagātā Prof. K. Dišlera konstitucionālo tiesību tiesas procesa izspēle, kas jau 22. reizi pulcēja pašus spējīgākos Latvijas tiesību zinātņu studentus, kuri pieņēma izspēles organizatoru sniegto izaicinājumu pārbaudīt savas studiju procesā iegūtās prasmes simulētā Satversmes tiesas procesā. Par spīti SARS-CoV-2 vīrusa pandēmijas radītajiem papildus izaicinājumiem, kuru rezultātā izspēle bija jāaizvada attālinātā režīmā, studenti bija spējīgi demonstrēt teicamu sniegumu.

Šogad izspēles dalībniekiem nācās risināt zvērināta advokāta Matīsa Šķiņķa sagatavoto  kāzusu, kurā meistarīgi tika apspēlēti gan vairāki Satversmes tiesas procesā un Latvijas konstitucionālajās tiesībās līdz šim neatrisināti jautājumi, gan tādi jautājumi, uz kuriem Satversmes tiesa jau savu redzējumi ir paguvusi sniegt. Kāzusa centrālais jautājums bija saistīts ar viendzimuma laulību statusa atzīšanu Latvijā. 

Šogad izspēlē piedalījās 11 komandas, kuras savus spēkus samēroja izspēles rakstveida kārtā, kuras ietvaros katrai komandai bija jāsagatavo izspēles kāzusa risinājuma gan no pieteikuma iesniedzēja puses, gan no institūcijas, kas izdevusi apstrīdēto aktu, puses, un izspēles mutvārdu kārtā. Tās ietvaros katrai komandai orālo argumentāciju vērtēja izspēles tiesneši – Latvijā atzīti juristi. Pēc ilgām, saspringtām un nogurdinošām priekšsacīkšu cīņām izspēles finālam kvalificējās Latvijas Universitātes Juridisko fakultāti pārstāvošās komandas “Sālsūdens” un “JĒČETRI”.

Pēc visnotaļ aizraujoša fināla raunda par uzvarētājiem ar balsu vairākumu tika pasludinātas komandas “Sālsūdens” dalībnieces Ieva Šņepste, Anna Patrīcija Mālere, Katrīna Annija Ročāne, trenere Maira Pužule. Godpilno otro vietu ieguva komandas “JĒČETRI” dalībnieki Artūrs Šuspāns, Kristers Pētersons, Kristiāns Dzerkaļs, trenere Elīza Petrocka-Petrovska. Labākās oratores titulu ieguva Ieva Šņepste no komandas “Sālsūdens”, savukārt priekšsacīkšu labākā oratora titulu ieguva Andris Gindra no komandas “Kurš likums”. Par labāko rakstisko daļu autoriem tika atzīta komanda “JĒČETRI”.

Par īpaši aizraujošu fināla izspēles gaisotni un āķīgiem jautājumiem parūpējās fināla tiesas procesa izspēles tiesneši – zvērināts advokāts Matīss Šķiņķis, Eiropas Savienības Tiesas tiesnese Ineta Ziemele, zvērināts advokāts Lauris Liepa, Latvijas pārstāve starptautiskajās cilvēktiesību institūcijās Kristīne Līce, Rīgas Juridiskās augstskolas vieslektore Ilze Tralmaka un Valsts prezidenta padomnieks tiesību politikas jautājumos Jānis Pleps.

Labākā tiesneša kauss šogad aizceļoja pie Andreja Stupina-Jēgera, kurš saskaņā ar izspēles tradīcijām būs XXIII izspēles kāzusa autors un fināla tiesas sastāva priekšsēdētājs.

Satversmes tiesas simpātiju balvu saņēma Edvarts Pauls Indārs no komandas “Ir labi”. Latvian Moot Association simpātiju balva tika piešķirta Kristeram Pētersonam no komandas “JĒČETRI”, savukārt Publisko tiesību institūts savu simpātiju balvu piešķīra nopelniem bagātajai komandai “JĒČETRI”.

Attālinātā izspēles režīma nodrošināšana bija liels izaicinājums organizatoriem, bet jāatzīst, ka pirmā attālinātā režīma tiesu izspēle Latvijā ir noritējusi veiksmīgi. Pateicību par atbalstu izspēles realizēšanā un izspēles uzvarētāju balvu nodrošināšanā izsakām ZAB “Fort Legal”, ZAB “Šķiņķis Pētersons”, ZAB “Ellex Kļaviņš”, ZAB “Sorainen”, ZAB “Eversheds Sutherland Bitāns”, ZAB “COBALT”, ZAB “BDO Law”, Tiesu namu aģentūrai, VSIA “Latvijas Vēstnesis”, žurnālam “Jurista Vārds”, Latvijas Republikas Satversmes tiesai, Publisko tiesību institūtam, ELSA Latvia un Profesora Kārļa Dišlera fondam.

Izsakām pateicību galvenajiem izspēles vaininiekiem un kareivjiem – dalībniekiem un komandu treneriem! Pateicamies arī tiesnešiem par komandu vērtēšanu, vērtīgās pieredzes sniegšanu topošajiem profesionāļiem, un izspēles sacensību gara uzturēšanu!

Ar nepacietību gaidām, kad dzirdēsim par izspēles dalībnieku turpmākajiem panākumiem! Uz tikšanos citos profesora K. Dišlera fonda un ELSA Latvia organizētajos pasākumos!

K. Dišlera izspēles organizatoru vārdā – Guna Pūce

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
CITI STUDENTA VĀRDA JAUNUMI
VISS STUDENTA VĀRDS
AKTUĀLI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties