4. Marts 2021 13:14
Jaunumi
Administratīvās tiesas atzīmē administratīvās justīcijas simtgadi

Pirms 100 gadiem – 1921. gada 4. martā – Satversmes sapulce pieņēma Likumu par administratīvām tiesām, tādēļ tieši šodien Senāta Administratīvo lietu departaments un administratīvās tiesas piesaka Administratīvās justīcijas simtgades gadu. 

“Likums par administratīvajām tiesām iedibināja tiesu varas kontroli pār izpildvaras darbībām, nodrošinot tiesiskas valsts vērtību aizsardzību. Administratīvās tiesas ir tiesiskas valsts elements. Sveicu administratīvās justīcijas simtgadē!” savā Tviterkontā šorīt raksta Valsts prezidents Egils Levits.

2021. gadā administratīvās tiesas atzīmē divas nozīmīgas jubilejas. Pirmā ir simts gadi kopš Likuma par administratīvajām tiesām pieņemšanas, kas lika pamatu administratīvās justīcijas attīstībai Latvijā. Savukārt 2001. gadā tika pieņemts moderns Administratīvā procesa likums un izveidotas atsevišķas administratīvās tiesas. 

Senāta Administratīvo lietu departamenta priekšsēdētāja Veronika Krūmiņa norāda: “Administratīvās tiesas toreiz un tagad ir tas instruments, kurš nodrošina neatkarīgas, objektīvas un kompetentas tiesu varas kontroli pār valsts pārvaldes darbībām, lai sekmētu demokrātiskas un tiesiskas valsts pamatprincipu ievērošanu attiecībās starp valsti un privātpersonu. Tādējādi 2021. gads savieno mūs ar laiku pirms 100 gadiem.” Sveicot kolēģus, viņa uzsver, ka administratīvo tiesu darbs ir garants Latvijas kā tiesiskas valsts ilgtspējai, un novēl, lai visiem šogad ir svētku sajūta, iedvesma, radošs gars un laba veselība.

Divdesmit gadu laikā kopš Administratīvā procesa likuma pieņemšanas ir izveidota judikatūra par svarīgākajiem administratīvo tiesību un procesa jautājumiem, tiek izkopta un attīstīta nolēmumu rakstīšanas metodoloģija, izdotas monogrāfijas, mācību grāmatas un likuma komentāri, kā arī atvērti administratīvo tiesu nami Latvijas lielākajās pilsētās.

Atzīmējot simts gadus kopš administratīvās justīcijas izveidošanas un divdesmit gadus kopš Administratīvā procesa likuma pieņemšanas, visa gada garumā norisināsies vairāki administratīvajai justīcijai veltīti pasākumi.

Par godu administratīvo tiesu svētkiem ir radīta arī vizuālā identitāte. Administratīvā procesa likuma un komentāru izdevumi ir violetā krāsā, turklāt administratīvās tiesas ir atvērtas jaunajam un gatavas izaicinājumiem, kas ir raksturīgs pavasarim. Tāpēc svētku vizuālajai identitātei ir izvēlēts patiess pavasara nesējs – ceriņš. Dažādās violetās nokrāsas norāda uz daudzveidīgajiem administratīvo procesa jautājumiem. Viena no ceriņu zieda lapiņām ir Latvijas valsts karoga krāsās, jo administratīvo tiesu uzdevums ir nodrošināt demokrātiskas, tiesiskas valsts pamatprincipu, it sevišķi cilvēktiesību, ievērošanu attiecībās starp valsti un privātpersonu. Vienlaikus tas atspoguļo ideju, ka administratīvās justīcijas attīstība ir notikusi vienlaikus ar Latvijas valstiskuma attīstību. 

Atzīmējot Administratīvās justīcijas simtgadi, ceriņi šogad tiks iestādīti gan pie administratīvo tiesu ēkas Rīgā, gan citviet, kas saistās ar šo notikumu.
 

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties