18. Aprīlis 2021 20:23
Jaunumi
Pirmajā diskusijā par labāku korporatīvo pārvaldību akcentē investoru tiesību jautājumus

"Attālinātās akcionāru sanāksmes nav krīzes risinājums un tiks izmantotas arī turpmāk; investoru tiesību aizsardzības instrumenti ir pietiekami, taču ne visi no tiem tiek pilnvērtīgi izmantoti, kā arī nepieciešams mainīt strīdu risināšanas pieeju, jo bez tiesas ir citi efektīvi veidi strīdu risināšanai," – tas secināts 16. aprīlī tiešsaistē notikušajā diskusijā "Investoru tiesības: iekopts dārzs vai mežonīgie džungļi", kas aizsāka sešu diskusiju ciklu par dažādiem korporatīvās pārvaldības aspektiem.

Atklājot diskusiju ciklu labākai korporatīvajai pārvaldībai, tieslietu ministrs Jānis Bordāns sacīja: “Pagājušā gada nogalē apstiprinātais Latvijas Korporatīvās pārvaldības kodekss ir kā labas uzvedības rokasgrāmata ikvienam uzņēmējam, kas vēlas savā ikdienas dzīvē ieviest godīgas, atbildīgas un caurspīdīgas pārvaldības principus. Kodeksam jākļūst par stūrakmeni, kas ne tikai palīdzēs uzņēmējiem to ikdienas izaicinājumos, bet arī ļaus mums kopīgiem spēkiem pilnveidot Latvijas investīciju vidi un vairot tās pievilcīgumu mūsu pašu un mūsu sadarbības partneru acīs." Savukārt Nasdaq Riga valdes priekšsēdētāja, Korporatīvās pārvaldības konsultatīvās padomes vadītāja Daiga Auziņa-Melalksne pateicās visiem Korporatīvās pārvaldības kodeksa izstrādē iesaistītajiem par godprātīgu un entuziastisku darbu.

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padomes loceklis Ģirts Rūda, kurš informēja par FKTK iespējām investoru tiesību aizsardzībā un vadīja diskusiju, akcentē: "Esam gandarīti par lielo interesi par šo ikdienā tik svarīgo korporatīvās pārvaldības jautājumu un ceram, ka šī diskusija pirmām kārtām interesentus rosinās iepazīties ar Korporatīvās pārvaldības kodeksu, vienlaikus sekmēs centienus uzlabot korporatīvo pārvaldību uzņēmumos, kā arī veicinās diskusijas dažādos līmeņos un formātos, lai sekmīgi ieviestu kodeksā paredzētos principus un uzlabotu Latvijas uzņēmējdarbības un kapitāla tirgus vidi."

Šajā investoriem veltītajā diskusijā tika uzsvērta neatkarīgas padomes loma – svarīgi būtu izvērtēt iespēju uzņēmumu padomē iekļaut neatkarīgu padomes locekli, kuru izvirza mazākuma akcionāri. Tas veicinātu godīgu un taisnīgu pārvaldību. Diskusijā arī izskanēja, ka saistīto pušu darījumi ir liela problēma – pat, ja formāli darījums ir atbilstošs normatīviem aktiem, tas ļoti reti atbilst mazākuma akcionāru interesēm. Tāpat tika secināts, ka attālinātās sapulces nav krīzes risinājums, bet pilnvērtīgi var funkcionēt arī turpmāk, sniedzot papildu iespējas visu pušu interešu aizstāvībā, kā arī tās sniedz papildu iespējas uzrauga un tiesībaizsardzības institūciju darbā. Diskusijā tika uzsvērts, ka nepieciešams veicināt dažādu iespēju, tajā skaitā mediācijas, izmantošanu strīdu risināšanā pirmstiesas procesā, novēršot tālāku strīda eskalāciju un tā risināšanu tiesā.

Diskusijā "Investoru tiesības: iekopts dārzs vai mežonīgie džungļi" Tieslietu ministrijas valsts sekretāra vietniece tiesību politikas jautājumos Laila Medina iepazīstināja ar nosacījumiem efektīvai investoru tiesību aizsardzībai, Tieslietu ministrijas Civiltiesību departamenta Komerctiesību nodaļas vadītāja Baiba Lielkalne stāstīja par ieteikumiem akcionāru sapulču organizēšanai, savukārt ar labās prakses pieredzes stāstu akcionāru sapulču organizēšanā dalījās AS "HansaMatrix" valdes loceklis un finanšu direktors Māris Macijevskis. Diskusijā par akcionāru sapulču organizēšanu piedalījās SIA Ardente valdes priekšsēdētājs Ģirts Apsītis, zvērināts advokāts, ZAB VILGERTS partneris Aivars Lošmanis, SIA "Ramalpa" valdes loceklis Leonīds Mohovikovs un līdzekļu pārvaldnieks "Swedbank Ieguldījumu pārvaldes Sabiedrība" AS Oskars Briedis.

Otrajā diskusijas daļā zvērināts advokāts, Ārvalstu investoru padomes Latvijā Investīciju drošības un aizsardzības darba grupas vadītājs Māris Vainovskis iepazīstināja ar ieguldītāju tiesību aizsardzības instrumentiem un praksi to piemērošanā, savukārt FKTK padomes loceklis Ģirts Rūda iepazīstināja ar FKTK lomu uzraudzībā. Diskusijā par ieguldītāju tiesību aizsardzību piedalījās Māris Vainovskis, IPAS INVL Asset Management valdes priekšsēdētājs Andrejs Martinovs, Rīgas apgabaltiesas priekšsēdētāja Daiga Vilsone un AS “Publisko aktīvu pārvaldītājs Possessor” izpilddirektors Vladimirs Loginovs.

Diskusijas ieraksts un prezentācijas pieejamas šeit

Nākamā diskusija "Uzņēmuma padome – attīstības virzītājs vai formalitāte?" notiks 14. maijā, savukārt 11. jūnijā notiks trešā diskusija "ESG: modes lieta vai nepieciešamība?"

Diskusiju ciklu organizē Finanšu un kapitāla tirgus komisija, Tieslietu ministrija un Nasdaq Riga sadarbībā ar partneriem, kuriem rūp laba korporatīvā pārvaldība Latvijā.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties