23. Aprīlis 2021 14:29
Jaunumi
Norādot, ka lēmuma, ar kuru izšķirts civiltiesisks strīds starp sabiedrisko pakalpojumu sniedzēju un lietotāju, pieņemšana ultra vires nerada pamatu lietu izskatīt administratīvā procesa kārtībā, Senāts izbeidz tiesvedību administratīvajā lietā

Senāta Administratīvo lietu departaments 23. aprīlī izbeidza tiesvedību AS „Latvijas Gāze” pieteikumā par Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas lēmumu, ar kuru risināts civilprocesuāls strīds. Proti, Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija ar lēmumu atrisinājusi strīdu starp pieteicēju – AS “Latvijas Gāze” kā pakalpojuma sniedzēju un trešo personu lietā kā lietotāju par trešās personas pienākumu samaksāt pieteicējas pieprasīto samaksu par patērēto dabasgāzi un kompensāciju.

Senāts spriedumā norāda jau uz iepriekš paustām atziņām, ka attiecībā uz strīdu izskatīšanu regulatorā starp sabiedrisko pakalpojumu sniedzēju un lietotāju radušās domstarpības risināmas civilprocesuālā kārtībā vispārējās jurisdikcijas tiesā.

Izskatāmajā gadījumā regulatora lēmums nav atzīstams par administratīvo aktu, jo tas ir pieņemts tāda normatīvā regulējuma ietvaros, kas vērsts uz strīda izskatīšanu civilprocesuālā, nevis administratīvā procesa kārtībā. Proti, regulators šādā gadījumā pilda ārpustiesas funkciju pirms vēršanās tiesā Civilprocesa likumā noteiktajā kārtībā, ja nav panākts risinājums pirmstiesas procesā (kādu no pusēm neapmierina regulatora sniegtā atbilde). Tātad regulators sev ar likumu piešķirto publisko varu pieņemt lēmumus, izšķirot civiltiesiskus strīdus, īsteno civiltiesisko attiecību ietvaros.

Tas, ka iestāde, darbojoties civiltiesisko attiecību ietvaros, ir izlēmusi arī jautājumus, kas, iespējams, ir ārpus tai piešķirtās kompetences, nepadara iestādes lēmumu par administratīvo aktu. Tas tikai nozīmē, ka, savas kompetences ietvaros izdodot uz civiltiesiska strīda noregulējumu vērstu lēmumu, iestāde ir pieļāvusi kļūdu. Šāda kļūda ir novēršama tā procesa ietvaros, kur tā ir pieļauta.

Lieta SKA-13/2021 (A43010816)

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties