27. Aprīlis 2021 14:59
Jaunumi
Tiesībsargs: Naida noziegumiem jāpievērš pastiprināta uzmanība

Tiesībsarga skatījumā naida noziegumiem ir pievēršama īpaša uzmanība, jo tie aizskar cietušā cilvēka cieņu un individualitāti, kā arī pārkāpj ikviena tiesības uz likuma aizsardzību. Šādu noziegumu upuriem nepieciešams efektīvs tiesību aizsardzības mehānisms. Turklāt tiesībsargs jau iepriekš norādījis uz būtiskām problēmām naida noziegumu atklāšanā un izmeklēšanā.

Tiesībsargs pievērsīs pastiprinātu uzmanību notikumam Tukumā,  raugoties uz to tieši naida nodarījuma kontekstā. Ja tiks konstatēts naida motīvs, tad tam ir jāpievērš pastiprināta ievērība. Izmeklēšanas laikā ir jānoskaidro, vai izdarītie miesas bojājumi ir saistīti ar cilvēka piederību konkrētajai grupai, piemēram, viņa seksuālo orientāciju. Šāda procesuāla pienākuma neievērošana jau pati par sevi var būt pamats cilvēktiesību pārkāpuma konstatēšanai.

Šādas krimināllietas ir ļoti atkarīgas no konkrētās policijas iestādes darbinieku kompetences un profesionalitātes. Nav pieļaujams, ka šādi noziegumi paliek neizmeklēti izmeklētāju prakses un pieredzes trūkuma dēļ. Tiesībsarga ieskatā izmeklētājiem ir jānodrošina apmācības, kurās iekļauta citu valstu pieredze, starptautiskie dokumenti un tajos ietvertās rekomendācijas.

Lai gan Latvijā normatīvais regulējums attiecībā uz naida noziegumiem pastāv, tomēr tiesībsargājošajām iestādēm ir jāpievērš lielāka uzmanība naida runas un naida noziegumu identificēšanas, kvalifikācijas un izmeklēšanas jautājumiem.

Zīmīgi, ka jau 2016. gadā tiesībsargs veica pētījumu “Naida runas un naida noziegumu atpazīšana un izmeklēšana Latvijas Republikā”. Tajā tika secināts, ka ir nepieciešams veicināt aktīvāku krimināltiesību normu piemērošanu praksē, nostiprināt efektīvu tiesību aizsardzības mehānismu un veikt preventīvus pasākumus, lai novērstu naida noziegumus un naida runas izplatību. Tāpat 2019. gadā tiesībsargs organizēja plašu diskusiju, kurā jomas eksperti tika aicināti izteikt viedokli par Krimināllikuma piemērošanu attiecībā par sociālā naida un nesaticības izraisīšanu.

“Ņemot vērā nesenos notikumus Tukumā un citus naida nodarījumus, ir visai skaudri konstatēt, ka aizvadītie gadi nav nesuši būtiskus uzlabojumus. Vēl jo vairāk, ir skumji uzzināt par tādiem naida noziegumiem, kas izceļas ar īpašu cietsirdību,” norāda tiesībsargs Juris Jansons.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties