1. Jūnijs 2021 17:37
Jaunumi
Eiropas Prokuratūra uzsāk savu darbību

Šodien, 1. jūnijā, savu praktisko darbību uzsāk Eiropas Prokuratūra, kuras mērķis ir aizsargāt Eiropas Savienības finanšu intereses. Eiropas Prokuratūra turpmāk būs atbildīga par izmeklēšanu, kriminālvajāšanu un apsūdzības uzturēšanu tiesā par tādiem noziedzīgajiem nodarījumiem, kas skar ES finanšu intereses.

Latviju Eiropas Prokuratūru pārstāv Eiropas prokurors Gatis Doniks un Eiropas deleģētie prokurori Sigita Saulīte, Igors Gerasimins, Krišjānis Rudzītis un Dainis Šteinbergs.  

Eiropas Prokuratūra ir veidota kā decentralizēta ES prokuratūra. Centrālais līmenis un galvenā Eiropas Prokuratūras mītne atradīsies Luksemburgā. Eiropas Prokuratūras centrālais līmenis aptver Eiropas galveno prokuroru, kas būs Eiropas Prokuratūras vadītājs un organizēs Eiropas Prokuratūras darbu, un Eiropas prokurorus, kas uzraudzīs izmeklēšanu, kriminālvajāšanu un apsūdzības uzturēšanu tiesā, kā arī piedalīsies Eiropas Prokuratūras Kolēģijas un Pastāvīgo palātu darbā.

Kolēģija sastāv no Eiropas galvenā prokurora un visu dalībvalstu Eiropas prokuroriem, un tā ir atbildīga par Eiropas Prokuratūras vispārējo uzraudzību, tā pieņem lēmumus par stratēģiskiem jautājumiem (piemēram, Kolēģija pieņem Eiropas Prokuratūras reglamentu). Pastāvīgās palātas pārrauga un vada izmeklēšanu un kriminālvajāšanu, ko veic Eiropas deleģētie prokurori. Pastāvīgo palātu vada Eiropas galvenais prokurors vai viens no Eiropas galvenā prokurora vietniekiem, vai Eiropas prokurors, kurš iecelts par Pastāvīgās palātas priekšsēdētāju. Papildus priekšsēdētājam Pastāvīgajā palātā darbojas vēl divi pastāvīgie locekļi – Eiropas prokurori. Pastāvīgās palātas sanāksmēs piedalās arī Eiropas prokurori, kuri uzrauga savu dalībvalstu lietas, kas tiek skatītas konkrētajā Pastāvīgajā palātā, ņemot vērā, ka Pastāvīgā palāta rīkojas ar tā Eiropas prokurora starpniecību, kurš uzrauga izmeklēšanu vai kriminālvajāšanu.

Eiropas Prokuratūras izveidē piedalās 22 ES dalībvalstis – Austrija, Beļģija, Bulgārija, Horvātija, Kipra, Čehija, Igaunija, Somija, Francija, Vācija, Grieķija, Itālija, Latvija, Lietuva, Luksemburga, Malta, Nīderlande, Portugāle, Rumānija, Slovākija, Spānija un Slovēnija. 

Papildu informācija

Lai apkarotu noziegumus, kas skar ES finansiālās intereses, dalībvalstis pirms vairākiem gadiem ir vienojušās, ka Eiropas Savienībā var tikt izveidota Eiropas Prokuratūra.  2021. gada 25. maijā Eiropas Komisija pieņēma īstenošanas lēmumu (ES) 2021/856, ar kuru noteica, ka Eiropas Prokuratūra uzsāk savu darbību izmeklēšanā un kriminālvajāšanā ar 2021. gada 1. jūniju. 

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties