2. Jūlijs 2021 16:07
Jaunumi
Valsts prezidents: ES dalībvalstu konstitucionālajām tiesām ir svarīga loma Eiropas tiesību telpas veidošanā

2. jūlijā Valsts prezidents Egils Levits darba vizītes laikā Austrijas Republikā apmeklēja Austrijas Konstitucionālo tiesu, kur apsprieda konstitucionālo tiesu lomu un uzdevumus nacionālajā tiesību sistēmā un dialoga paplašināšanas iespējas ar Eiropas Savienības Tiesu.

Valsts prezidents uzsvēra, ka Eiropas Savienība (ES) balstās uz kopējām vērtībām, tostarp demokrātisko plurālismu, no vienas puses, un vienotu izpratni par tiesiskuma pamatprincipiem, no otras puses. Eiropas Savienības Tiesai ir pienācīgi jāņem vērā nacionālo konstitūciju kodols, ko sargā konstitucionālās tiesas un kas ir ietverts Līgumā par Eiropas Savienību minētajā nacionālās identitātes jēdzienā. Vienlaikus konstitucionālajām tiesām ir jārespektē Eiropas Savienības Tiesas spriedumi ārpus šī kodola.

Attiecībā uz tiesiskuma pamatprincipiem Valsts prezidents norādīja, ka tiem ir jābūt vienotiem visā ES tiesību telpā, un diskusijās par to, vai tie ir vai nav pārkāpti, galavārds pieder Eiropas Savienības Tiesai. Lai to izšķirtu, Eiropas Savienības Tiesa var balstīties it sevišķi uz dalībvalstu kopējām konstitucionālajām tradīcijām, kuru veidošanā svarīga loma ir nacionālajām konstitucionālajām tiesām.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties